kremowy sos w powolnej kuchence

Łatwy do zrobienia kremowy sos, spróbuj! Ogólnie jest to klasyczny kremowy sos, gotowany tylko w powolnej kuchence.
limiiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 74 % 34 g
węglowodany 20 % 9 g
414 kcal
IG: 30 / 0 / 70

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

Ustaw miskę wolnowaru w trybie "Pieczenie".

włóż masło do wolnowaru, rozpuść je.

do roztopionego masła dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Sól i pieprz do smaku.

wlej śmietanę do powstałej jednorodnej masy. Dokładnie wymieszaj, aż sos będzie gładki i gotuj przez kolejną minutę, aż zgęstnieje.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy