kremowy sos w powolnej kuchence
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
Ustaw miskę wolnowaru w trybie "Pieczenie".
włóż masło do wolnowaru, rozpuść je.
do roztopionego masła dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Sól i pieprz do smaku.
wlej śmietanę do powstałej jednorodnej masy. Dokładnie wymieszaj, aż sos będzie gładki i gotuj przez kolejną minutę, aż zgęstnieje.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g