rosół z kurczaka w powolnej kuchence

aromatyczny, bogaty, lekki, zdrowy, szybki i prosty! Rosół z kurczaka w powolnej kuchence okazuje się bogaty i niezwykle smaczny. Produkty nie muszą być mielone, więc gotowanie zajmie ci 10 minut, a inteligentny sprzęt zajmie się nim przez resztę czasu!
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 6 g
tłuszcze 46 % 6 g
węglowodany 8 % 1 g
79 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować bulion z kurczaka w powolnej kuchence? Przygotuj tuszę kurczaka, oczyszczając ją z włosów, podziel na żądane kawałki. Możesz ogólnie kupić w sklepie poszczególne części tuszy, które są preferowane do przygotowania bulionu. Opłucz kurczaka w wodzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli posiadanie dużej ilości tłuszczu nie jest dla ciebie fundamentalne, usuń go z dowolnego miejsca. W niektórych miejscach skróciłem skórę tak bardzo, jak to możliwe. Ogólnie można go odciąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Możesz wlać wodę do miski i już włączyć powolną kuchenkę, przykrywając ją pokrywką. Dobrze, jeśli masz tryb "rosołu". Jeśli nie ma takiego trybu, wybierz "zupa" lub postępuj zgodnie z instrukcją obsługi urządzenia. W międzyczasie przygotujemy pozostałe składniki. Umyj marchewki i obierz je. Spłucz ponownie i włóż do miski wolnowaru w całości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Usuń górne części łuski z cebuli, nie szorując dolnych. Dobrze spłucz i odetnij to, co uznasz za stosowne, co może zepsuć zarówno wygląd, jak i smak gotowego produktu. Odcinam wierzchołki i tyłki. Nawiasem mówiąc, potem dodałem trochę więcej skórki cebuli do bulionu. Ale to jest opcjonalne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż cebulę do miski multicookera, dodaj lavrushkę(możesz włożyć ziarna pieprzu). Przykryj Wolnowar pokrywką i ustaw czas gotowania zgodnie z instrukcją techniki. Mam to 1,5 godziny. Sól bulion do smaku na pół godziny przed końcem gotowania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy twój asystent zacznie migać, możesz otworzyć pokrywę. Rosół okazał się potrzebny. Ale kiedy wyjąłem mięso, cała skala, którą zwykle usuwamy łyżką cedzakową, wzrosła do góry. Razem z mięsem wyjmij zarówno warzywa, jak i liście laurowe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dlatego dodatkowo odcedziłem bulion, pokrywając drobne sito podwójną serwetką. Oto, jak się okazało, przezroczyste, jasne i bogate.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj bulion z czymkolwiek chcesz. Na przykład planowałem po prostu go wypić. Dlatego oprócz przypraw dodałem tylko trochę zielonej cebuli. Tutaj trafi również gotowane jajko, pokrojony filet z kurczaka i tak dalej. Smacznego!

wszystko zależy od tego, co zamierzasz ugotować na bazie bulionu z kurczaka. Możesz więc wziąć dowolną część tuszy-biodra, skrzydła, plecy lub szyję i inne podroby. I możesz wziąć całą tuszę, dzieląc ją na części.

nie zaglądaj do powolnej kuchenki podczas gotowania. Wszystko pójdzie na najwyższym poziomie.

możesz również dodać różne przyprawy, aby nadać bulionowi pożądany smak.

możesz dodać bulion później, gdy przygotowujesz danie główne.
jeśli bulion jest gotowany na zupę, dodaj resztę potraw do miski na 20 minut przed wyłączeniem wielu. Aby przygotować galaretkę, dodaj żelatynę rozcieńczoną w wodzie i tak dalej.

jeśli jest dużo bulionu, zamroź go, rozlewając do hermetycznie zamykanych torebek lub w innym pojemniku.

z wodą możesz sam określić. Jeśli chcesz bogaty bulion, wlej tyle, ile mam w kompozycji.

Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy