frytki w powolnej kuchence

pyszne, delikatne, miękkie, ale ze skórką - dla całej rodziny! Smażone ziemniaki w powolnej kuchence gotują się bardzo szybko. Nie musisz jej śledzić - technika zrobi wszystko. Danie można podawać samodzielnie lub jako dodatek do mięsa, kurczaka, ryb.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 24 % 6 g
węglowodany 68 % 17 g
119 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak smażyć ziemniaki w powolnej kuchence? Przygotuj jedzenie do gotowania. Weź dowolny olej roślinny do smaku, ale rafinowany.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj ziemniaki pod bieżącą wodą za pomocą pędzla, a następnie wyczyść. Pokrój ziemniaki na dowolne kawałki. Nie tnij zbyt drobno - może się rozpaść podczas smażenia. Optymalne jest, aby kawałki miały około centymetra grubości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż pokrojone ziemniaki do miski i przykryj czystą zimną wodą. W ten sposób usuniesz z niego nadmiar skrobi, co zapobiegnie sklejaniu się kawałków podczas smażenia. Pozostaw ziemniaki w ten sposób na 15 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie Wyczyść cebulę. pokrój go w drobną kostkę. Jeśli nie lubisz cebuli, ten element można pominąć. Lub dodaj czosnek podczas smażenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż namoczone ziemniaki równą warstwą na ręczniku lub serwetce, pozwól im trochę się położyć, aby wchłonąć nadmiar płynu. Na wierzchu ziemniaki osusz końce ręcznika. Suche ziemniaki są lepiej smażone i tworzą złotą skórkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na powolnej kuchence ustaw odpowiedni tryb. To zależy od modelu. Na moim jest tryb & quot; pieczenie". Czas smażenia wynosi 40 minut, możesz mieć inny. Pozwól mu się rozgrzać przez kilka minut. Wlej do niego olej. Rozgrzej olej. Włóż ziemniaki do miski wolnowaru. Wymieszaj go specjalną szpatułką. Zamknij pokrywkę i pozostaw ziemniaki do smażenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po połowie ustawionego czasu otwórz Wolnowar. Wymieszaj ziemniaki szpatułką. Połóż cebulę. Ponownie wymieszaj. Przykryj powolną kuchenkę pokrywką i pozostaw ziemniaki do smażenia do końca programu. Pięć minut przed końcem dodaj sól i wymieszaj ziemniaki.

ten przepis bardzo mi pomaga w Warunkach "obozowych". Ziemniaki w powolnej kuchence nie są gorsze niż gotowane w tradycyjny sposób.
podczas smażenia możesz dodać ulubione przyprawy do ziemniaków.
Nie solij ziemniaków od razu! Okaże się miękki i nie smaży się na złoty kolor.
pod koniec smażenia możesz wrzucić kawałek masła do ziemniaków, nada mu kremowy smak.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy