skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić wątróbkę drobiową w śmietanie w powolnej kuchence? Przygotuj warzywa do Dania. Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie. Marchewki obrać i zetrzeć na grubej tarce - można je również pokroić w cienkie paski lub zetrzeć na koreańskiej tarce do marchwi.
Krok 2:
Wątróbkę drobiową opłucz i wrzuć do durszlaka, aby uzyskać nadmiar płynu. Następnie uwolnij go od filmów i resztek pęcherzyka żółciowego, jeśli takie istnieją, w przeciwnym razie danie może dać gorycz. Pokrój każdą wątrobę na 2 części.
Krok 3:
Włącz powolną kuchenkę do trybu "smażenia". Na mojej powolnej kuchence o mocy 700 W domyślny czas wynosi 20 minut, zwiększyłem go o 5 minut i wyszło tylko 25 minut. Wlej olej roślinny do miski multicookera i poczekaj 5 minut na podgrzanie. Następnie ułóż wszystkie przygotowane warzywa jednocześnie-cebulę i marchewkę. Piecz mieszając przez 10 minut. W tym czasie warzywa osiągną półprodukt.
Krok 4:
Następnie włóż wątrobę i wszystko dobrze wymieszaj. Smaż wątrobę przez 10 minut - tyle czasu pozostanie nam do końca procesu smażenia. Wymieszaj wątrobę dwa lub trzy razy, aby była smażona ze wszystkich stron jednocześnie. Nie dodawaj jeszcze soli, aby wątroba nie stała się twarda.
Krok 5:
Po ostatnim sygnale dodaj śmietanę do wątroby. Śmietanę należy przyjmować o zawartości tłuszczu 20% i dobrej jakości, aby się nie zsiadła. Dodaj również sól (około 0,5 łyżki stołowej), mieszankę papryki (około 1 łyżeczki) i liść laurowy - u mnie posiekany. Wszystko dobrze wymieszaj i włącz tryb "duszenie", zmniejszając czas do 5 minut.
Krok 6:
W tym czasie wątroba musi być kilkakrotnie mieszana i jednocześnie smakować, co nie jest za późno na regulację solą i pieprzem. Po 5 minutach od rozpoczęcia duszenia spróbuj ugotować wątrobę, aby upewnić się, że ten czas wystarczy na gotowanie.
to danie jest niedrogie, ponieważ wątróbka drobiowa jest całkowicie niedroga. Ponadto jest bardzo zdrowy i smaczny.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g
- Mieszanka groszku pieprzowego - 231 kcal/100g