wątróbka drobiowa w śmietanie w powolnej kuchence

najdelikatniejsza i najsmaczniejsza wątroba z kwaśną śmietaną. Do tego dania nadaje się szeroka gama przystawek. Za każdym razem gotuję różne dla takiej wątroby: tłuczone ziemniaki, makaron, płatki zbożowe. Radzę również urozmaicić swoje menu, zmieniając przystawkę. Nie zapomnij też podać sałatki ze świeżych warzyw lub konserw - w zależności od pory roku.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 11 g
tłuszcze 44 % 12 g
węglowodany 15 % 4 g
163 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić wątróbkę drobiową w śmietanie w powolnej kuchence? Przygotuj warzywa do Dania. Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie. Marchewki obrać i zetrzeć na grubej tarce - można je również pokroić w cienkie paski lub zetrzeć na koreańskiej tarce do marchwi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wątróbkę drobiową opłucz i wrzuć do durszlaka, aby uzyskać nadmiar płynu. Następnie uwolnij go od filmów i resztek pęcherzyka żółciowego, jeśli takie istnieją, w przeciwnym razie danie może dać gorycz. Pokrój każdą wątrobę na 2 części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włącz powolną kuchenkę do trybu "smażenia". Na mojej powolnej kuchence o mocy 700 W domyślny czas wynosi 20 minut, zwiększyłem go o 5 minut i wyszło tylko 25 minut. Wlej olej roślinny do miski multicookera i poczekaj 5 minut na podgrzanie. Następnie ułóż wszystkie przygotowane warzywa jednocześnie-cebulę i marchewkę. Piecz mieszając przez 10 minut. W tym czasie warzywa osiągną półprodukt.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie włóż wątrobę i wszystko dobrze wymieszaj. Smaż wątrobę przez 10 minut - tyle czasu pozostanie nam do końca procesu smażenia. Wymieszaj wątrobę dwa lub trzy razy, aby była smażona ze wszystkich stron jednocześnie. Nie dodawaj jeszcze soli, aby wątroba nie stała się twarda.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po ostatnim sygnale dodaj śmietanę do wątroby. Śmietanę należy przyjmować o zawartości tłuszczu 20% i dobrej jakości, aby się nie zsiadła. Dodaj również sól (około 0,5 łyżki stołowej), mieszankę papryki (około 1 łyżeczki) i liść laurowy - u mnie posiekany. Wszystko dobrze wymieszaj i włącz tryb "duszenie", zmniejszając czas do 5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W tym czasie wątroba musi być kilkakrotnie mieszana i jednocześnie smakować, co nie jest za późno na regulację solą i pieprzem. Po 5 minutach od rozpoczęcia duszenia spróbuj ugotować wątrobę, aby upewnić się, że ten czas wystarczy na gotowanie.

to danie jest niedrogie, ponieważ wątróbka drobiowa jest całkowicie niedroga. Ponadto jest bardzo zdrowy i smaczny.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g
  • Mieszanka groszku pieprzowego - 231   kcal/100g

Podobne przepisy