kurczak duszony z ziemniakami w powolnej kuchence

pyszne, satysfakcjonujące i aromatyczne danie dla rodziny na każdy dzień! Duszony kurczak z ziemniakami w powolnej kuchence to łatwe i proste drugie danie, które pomaga nam przygotować powolna kuchenka. Ale w tym daniu jest sekretny składnik, który nadaje gotowemu niecodziennemu akcentowi.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 10 g
tłuszcze 37 % 10 g
węglowodany 26 % 7 g
160 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gulasz z kurczaka z ziemniakami w powolnej kuchence? Aby to zrobić, przygotuj wszystko, czego potrzebujesz. Możesz użyć dowolnych części kurczaka. Biorę całą tuszę i po prostu dzielę ją na kawałki. Proporcje ziemniaków i kurczaka można zmienić zgodnie z własnymi preferencjami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kurczaka pokrojonego na kawałki usmażyć na patelni na dużym ogniu ze wszystkich stron, aby uzyskać lekko złoty kolor. Następnie przenieś smażonego kurczaka do miski wolnowaru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i marchewkę, opłucz i posiekaj. Na patelni po kurczaku podsmaż cebulę i marchewkę przez 3-5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś smażone warzywa do miski wolnowaru do kurczaka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić na duże kawałki. Połóż ziemniaki na kurczaku. Dodaj obrany i posiekany czosnek. Wlej solankę. Do smaku posyp solą i przyprawami. Wymieszaj i zamknij pokrywkę. Włącz tryb "gaszenia" na 1,5 godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po określonym czasie Multicooker wyda sygnał dźwiękowy informujący, że danie jest gotowe. Ułóż duszonego kurczaka z ziemniakami na talerzach i podawaj. Smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób rozmrażania kurczaka, przeczytaj  artykuł o prawidłowym rozmrażaniu żywności .

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.  

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Solanka - 1   kcal/100g

Podobne przepisy