przedwczesne naleśniki pulchne na kwaśnej śmietanie

pyszne naleśniki z Herkulesem w pośpiechu. Naleśniki z kwaśną śmietaną według szybkiego sprawdzonego przepisu można przygotować w kilka minut. Dzięki mieszance mąki i Herkulesa te bez drożdży pulchne są delikatne, obfite i mają niezwykły smak. Pomimo swojej grubości naleśniki bardzo dobrze się pieczą.
11topcomAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 6 g
tłuszcze 26 % 10 g
węglowodany 59 % 23 g
203 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Z mąki, Herkulesa, jajka, cukru, soli i kwaśnej śmietany...

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zagnieść gładkie, gęste ciasto.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozcieńczyć sodę w gorącej wodzie...

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    I wymieszaj z ciastem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystko wymieszaj, aż będzie gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Naleśniki upiec natychmiast na dobrze rozgrzanej patelni,

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smażenie z obu stron na złoty kolor. Podawaj naleśniki z miodem lub kwaśną śmietaną. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mąka owsiana - 369   kcal/100g

Podobne przepisy