skład / składniki
metoda gotowania
gotowanie galaretki bez zakwasu:
przygotowanie galaretki z mącznicy lekarskiej jest bardzo proste. Woda jest podgrzewana do temperatury 30-35 stopni i stopniowo wprowadza się do niej małe porcje wcześniej przesianej mącznicy lekarskiej. Podczas tego procesu mieszaninę należy stale i intensywnie mieszać, najlepiej trzepaczką, aby nie tworzyły się grudki. Gotową bazę pozostawić do zaparzenia przez 12 godzin, a następnie przecedzić przez drobne sito, zagotować i wlać do przygotowanych talerzy/filiżanek.
gęstość galaretki zależy od ilości mącznicy lekarskiej, a jej smak można nasycić, uzupełniając ją zakwasem, który przygotowuje się osobno.
przygotowanie zakwasu:
proces przygotowania zakwasu do galaretki jest również niezwykle prosty. Aby to zrobić, zalej pół szklanki płatków owsianych dwoma litrami zimnej przegotowanej wody, dodaj krakersy żytnie i pozostaw do "dojrzewania" na 2-3 dni w temperaturze pokojowej. Otrzymasz substancję składającą się z kilku warstw: górna jest przezroczysta, a następnie bardziej mętna i osad. Górna warstwa to kwas chlebowy, należy go spuścić(około 1/2 całości). To, co pozostanie, będzie zakwasem - należy go przecedzić przez drobne sito i przechowywać w lodówce.
przed użyciem zakwas wstrząsa się i po raz pierwszy wprowadza do galaretki w ilości nieprzekraczającej 2 łyżek.l. ponieważ jest dość kwaśny. Następnie możesz samodzielnie dostosować ilość potrzebnego zakwasu. Galaretka z zakwasem jest również podawana przez 12 godzin.
gotowa galaretka (z zakwasem lub bez) podawana jest w talerzach/filiżankach z dodatkiem miodu, dżemu, cukru lub roztopionego mleka.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka owsiana - 369 kcal/100g
- Mączno owsiane - 363 kcal/100g