kwas chlebowy na zakwasie chlebowym

pachnący domowy kwas chlebowy bez drożdży! Zdrowy i bardzo smaczny napój. Zawsze gotuję kwas chlebowy na zakwasie chlebowym zgodnie z tym przepisem. Smaku nie da się porównać z niczym! Świetna alternatywa dla sklepu z kwasem, który jeszcze nie wiadomo, z czego jest przygotowany. A jeśli włożysz rodzynki do przyszłego kwasu chlebowego, smak będzie jeszcze bardziej energiczny.
MichałAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
27 kcal
IG: 0 / 83 / 17

metoda gotowania

czas gotowania: 4 D

ugotujemy kwas chlebowy w dwóch etapach: najpierw zakwas, a następnie sam napój. Zacznijmy od zakwasu.

pokrusz pół kawałka chleba żytniego, włóż do półlitrowego słoika, wlej 1 łyżeczkę cukru i zalej ciepłą przegotowaną wodą (2 szklanki). W składnikach waga kromki chleba jest wskazana w przybliżeniu, przy założeniu, że przeciętny kawałek waży 40-45 gramów. Przykryj słoik gazą i umieść w ciepłym miejscu na dwa dni. Zawartość słoika powinna stać się mętna i mieć charakterystyczny zapach i smak. Zakwas jest gotowy i możesz przystąpić do gotowania kwasu chlebowego.

na początku na 0,5 litra zakwasu weź 2 kromki chleba żytniego, 1 łyżkę cukru i 1,5 litra przegotowanej wody o temperaturze pokojowej. W dwulitrowym słoiku pokrusz chleb, dodaj cukier, nasz zakwas i dodaj przegotowaną wodę po brzegi. Przykryj słoik pokrywką i pozwól mu stać przez kilka dni.

po tym czasie odcedź dwie trzecie zawartości słoika do osobnego pojemnika, pokrusz 2 kolejne kromki chleba żytniego do słoika i ponownie dodaj do brzegów przegotowanej zimnej wody. Pozostaw do zaparzenia, aby uzyskać kolejną porcję kwasu chlebowego, a gotowy musi zostać schłodzony, po czym jest gotowy do jedzenia.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Chleb żytni formowany - 217   kcal/100g
  • Czarny chleb - 217   kcal/100g

Podobne przepisy