kapusta kiszona od Aleksieja
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Usuń kikut z kapusty. Przystępujemy do rozdrabniania kapusty szerokim nożem lub w inny sposób. (Na specjalnej tarce lub w robocie kuchennym.) Sól, dodaj cukier.
Krok 2:
Zetrzyj marchewki.
Krok 3:
I ugniatamy kapustę marchewką.
Krok 4:
Rozłóż chleb na dnie naczyń i przykryj liśćmi kapusty. Kładziemy zielenie.
Krok 5:
Przenosimy nasz przedmiot na patelnię (możesz użyć naczyń emaliowanych, szklanych, drewnianych) I poddajemy się uciskowi. Sprzątamy, gdzie nam to nie przeszkadza. Kapusta będzie fermentowana przez 3 dni w temperaturze pokojowej. Nie zapomnij przebić kapusty raz dziennie, aby wydostały się gazy powstałe w procesie kiszenia.
mam nadzieję, że podobał Ci się mój przepis na kiszoną kapustę.
smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Chleb żytni formowany - 217 kcal/100g
- Czarny chleb - 217 kcal/100g