kalafior na zimę w słoikach

Ten przepis pomoże zachować zdrową i smaczną kapustę na zimę!
FrancaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
28 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

kalafior to pyszne i zdrowe warzywo, które jest bardzo bogate w witaminy. Żywność z kalafiora jest często wykorzystywana do żywienia dietetycznego. Aby mieć to pyszne i zdrowe warzywo na stole przez cały rok, oferujemy kulinarny przepis na przygotowanie kalafiora na zimę, który pomoże zachować wszystkie przydatne właściwości tego produktu.

dobrze umyj kalafior i podziel na kwiatostany. Buraki i marchewki umyć również pod bieżącą wodą, obrać i zetrzeć na tarce (można pokroić w cienkie plasterki).
warzywa i przyprawy włożyć do czystego słoika. Ząbki czosnku obrać i włożyć w całości. Następnie zalej gorącą solanką i umieść w ciepłym miejscu do kiszenia. Jeśli napełnisz warzywa gorącą solanką, będą one fermentowane przez trzy lub cztery dni, a jeśli będą zimne, to przez tydzień.
następnie, gdy kalafior będzie gotowy, zamknij pojemnik nylonową pokrywką i pozostaw do przechowywania w chłodnym miejscu. Rezultatem jest pyszny, pachnący.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy