skład / składniki
gotowanie krok po kroku
kalafior to pyszne i zdrowe warzywo, które jest bardzo bogate w witaminy. Żywność z kalafiora jest często wykorzystywana do żywienia dietetycznego. Aby mieć to pyszne i zdrowe warzywo na stole przez cały rok, oferujemy kulinarny przepis na przygotowanie kalafiora na zimę, który pomoże zachować wszystkie przydatne właściwości tego produktu.
dobrze umyj kalafior i podziel na kwiatostany. Buraki i marchewki umyć również pod bieżącą wodą, obrać i zetrzeć na tarce (można pokroić w cienkie plasterki).
warzywa i przyprawy włożyć do czystego słoika. Ząbki czosnku obrać i włożyć w całości. Następnie zalej gorącą solanką i umieść w ciepłym miejscu do kiszenia. Jeśli napełnisz warzywa gorącą solanką, będą one fermentowane przez trzy lub cztery dni, a jeśli będą zimne, to przez tydzień.
następnie, gdy kalafior będzie gotowy, zamknij pojemnik nylonową pokrywką i pozostaw do przechowywania w chłodnym miejscu. Rezultatem jest pyszny, pachnący.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g