skład / składniki
metoda gotowania
Taka kiszona kapusta z burakami jest bardzo prosta w przygotowaniu i ma doskonały smak. Gdy będzie gotowy, można go podawać w całych kawałkach lub drobno posiekać, doprawić olejem roślinnym i zjeść jako sałatkę. To jedzenie dobrze podnosi apetyt. Osobiście zapisałem ten przepis kulinarny w notatniku i aktywnie go używam (jest to kuchnia gruzińska).
dokładnie spłucz wszystkie warzywa. Następnie pokrój każdą główkę kapusty na kilka części, usuń łodygi. Każdy kawałek kapusty powinien ważyć nie więcej niż trzysta gramów (możesz użyć do tego wagi kuchennej). Chrzan pocieramy na drobnej tarce i kroimy czosnek w cienkie plasterki. Obrane buraki kroimy w wystarczająco duże kostki. Bierzemy emaliowane wiadro i wkładamy do niego kapustę zmieszaną z burakami, chrzanem, czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. W gorącej przegotowanej wodzie rozcieńczamy cukier i sól, gotujemy solankę. Gdy ostygnie i stanie się ciepły, wlej do niego kapustę. Przykryj talerzem o odpowiednim rozmiarze i umieść ładunek na talerzu. Odpowiedni jest każdy duży kamień (wcześniej należy go kilkakrotnie zagotować we wrzącej wodzie) lub kettlebell. Konieczne jest, aby talerz bardzo mocno naciskał na kapustę. Przykryj wiadro płóciennym ręcznikiem i umieść w ciemnym, chłodnym miejscu na tydzień.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g