kiszona kapusta po ormiańsku z burakami na zimę

Zrób standardowy przepis-niezwykły! Dodaj jasne kolory i smak!
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 88 % 7 g
42 kcal
IG: 86 / 0 / 14

metoda gotowania

czas gotowania: 5 D 4 h

posolmy kapustę po ormiańsku? Wiem, że ten przepis kulinarny jest znacznie bardziej skomplikowany niż ten, do którego jesteśmy przyzwyczajeni, ale jedzenie wymaga szacunku. Im więcej pracy wkładamy w danie, tym smaczniejsze i bardziej niezwykłe się okazuje. I fermentujemy kapustę nie przez jeden dzień, ale przez całą zimę.

ten przepis jest napisany na 50 kg gotowej kapusty, ale jeśli nie masz w domu dużej beczki, ale jest tylko duży, ale niewystarczająco ogromny garnek lub wiadro, liczbę produktów można kilkakrotnie zmniejszyć.

gotowanie solanki. Na 50 kg kapusty potrzebujemy 30 litrów solanki. Dlatego wlewamy 29 litrów wody do pojemnika, pozostawiając jeden litr na dodanie przypraw. Wlej ziele angielskie, sól, liść laurowy i cynamon do wrzącej wody. I odstawiamy do ostygnięcia.

oczyść główki kapusty z liści okrywowych i pokrój je na 2-4 części. Czosnek dzielimy na ząbki, marchewki kroimy w plasterki. Odcinamy łodygi papryki, jednym słowem przeprowadzamy całe "przygotowanie sanitarne roślin". Buraki kroimy w cienkie plasterki. Przykryj dno beczki kapustą i liśćmi wiśni, a następnie ułóż kawałki kapusty bardzo ciasno w rzędach. Pomiędzy rzędami w równych częściach układamy wszystkie inne produkty-czosnek, zioła, paprykę, buraki i marchewkę.

ponownie przykryj górną warstwę liśćmi kapusty, napełnij solanką, przykryj szmatką i połóż ładunek na wierzchu. Solanka powinna pokrywać warzywa o 4-5 centymetrów.

5 dni szczerze trzymamy wszystko w temperaturze pokojowej, aż rozpocznie się fermentacja. Następnie przenosimy beczkę na zimno.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Liście wiśni - 0   kcal/100g

Podobne przepisy