skład / składniki
metoda gotowania
posolmy kapustę po ormiańsku? Wiem, że ten przepis kulinarny jest znacznie bardziej skomplikowany niż ten, do którego jesteśmy przyzwyczajeni, ale jedzenie wymaga szacunku. Im więcej pracy wkładamy w danie, tym smaczniejsze i bardziej niezwykłe się okazuje. I fermentujemy kapustę nie przez jeden dzień, ale przez całą zimę.
ten przepis jest napisany na 50 kg gotowej kapusty, ale jeśli nie masz w domu dużej beczki, ale jest tylko duży, ale niewystarczająco ogromny garnek lub wiadro, liczbę produktów można kilkakrotnie zmniejszyć.
gotowanie solanki. Na 50 kg kapusty potrzebujemy 30 litrów solanki. Dlatego wlewamy 29 litrów wody do pojemnika, pozostawiając jeden litr na dodanie przypraw. Wlej ziele angielskie, sól, liść laurowy i cynamon do wrzącej wody. I odstawiamy do ostygnięcia.
oczyść główki kapusty z liści okrywowych i pokrój je na 2-4 części. Czosnek dzielimy na ząbki, marchewki kroimy w plasterki. Odcinamy łodygi papryki, jednym słowem przeprowadzamy całe "przygotowanie sanitarne roślin". Buraki kroimy w cienkie plasterki. Przykryj dno beczki kapustą i liśćmi wiśni, a następnie ułóż kawałki kapusty bardzo ciasno w rzędach. Pomiędzy rzędami w równych częściach układamy wszystkie inne produkty-czosnek, zioła, paprykę, buraki i marchewkę.
ponownie przykryj górną warstwę liśćmi kapusty, napełnij solanką, przykryj szmatką i połóż ładunek na wierzchu. Solanka powinna pokrywać warzywa o 4-5 centymetrów.
5 dni szczerze trzymamy wszystko w temperaturze pokojowej, aż rozpocznie się fermentacja. Następnie przenosimy beczkę na zimno.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Liście wiśni - 0 kcal/100g