kapusta kiszona

na pewno spodoba ci się przepis na kwaśną chrupiącą kapustę! W mojej rodzinie najlepszy przepis Kapusta kiszona jest chrupiąca. Bardzo prosty przepis kulinarny, który jest znany ludziom od niepamiętnych czasów. Kapusta kiszona zawsze była spożywana w Rosji, wcześniej w wioskach była kwaszona beczkami i kadziami i była prawie głównym pokarmem podczas zimy, jedli ją po prostu z olejem roślinnym i chlebem. Z kiszonej kapusty przygotowuje się wiele potraw, od banalnej kapusty po ciasta. Oferuję przepis na kapustę kiszoną w Moskwie. Kapusta jest fermentowana w określone dni, obserwuj fazę księżyca, starzy ludzie bez błędu powiedzą, w którym dniu lepiej jest fermentować kapustę i inne warzywa. Zwykle odbywa się to na słabnącym księżycu, tak zwanym starym człowieku. Omen ludowy uważa, że lepiej nie zaczynać fermentować kapusty podczas pełni księżyca - ponieważ kapusta fermentowana w tym czasie może okazać się nie elastyczna i chrupiąca, ale miękka i ospała. Kto pokocha taką kiszoną kapustę? Lepiej wziąć pod uwagę fazę księżyca, aby kapusta kiszona stała się smaczniejsza.
valeriyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 88 % 7 g
43 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Więc kapusta jest posiekana, robię to za pomocą robota kuchennego

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Marchewki hubki na grubej tarce lub pokroić w cienkie paski na kombajnie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mieszaninę umieszcza się w dużej emaliowanej misce i miesza, od czasu do czasu dodając sól.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Musisz solić, aż kapusta będzie nieco bardziej słona niż zwykła sałatka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie włóż kapustę do słoików, dobrze ubij. Możesz układać warstwy, przesuwając każdą warstwę z całym liściem kapusty(przydaje się zimą dla gołąbków).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pozostaw słoiki w ciepłym miejscu, przykryte pokrywkami do zakwaszenia. Kwaśność zależy od smaku. Następnie umieść w zimnym miejscu do przechowywania

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy