Półfabrykaty, bakłażany, fermentowane i nadziewane warzywami

Świetne domowe przygotowanie pełne witamin! Chciałbym przedstawić ciekawy przepis kulinarny, to jedzenie było używane jako przygotowanie na zimę na południu Ukrainy i Mołdawii w czasach, gdy nie używano do tego słoików z pokrywkami. Kiszone bakłażany nadziewane warzywami urozmaicają zimowy stół
FeruzoldaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 38 % 5 g
węglowodany 54 % 7 g
70 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 3 D 12 h

w umytych owocach usuwamy szypułki i wykonujemy podłużne nacięcie na całej długości, cofając się od końców 2 cm, gotujemy w słonej wodzie przez 20 minut (nie rozgotowywać! czas może zająć mniej, w zależności od stopnia dojrzałości bakłażana)). Dobrze wyciśnij nadmiar wody i napełnij mielonym mięsem, zawiąż nadziewane owoce nitką, szczelnie włóż do słoików, posyp każdą warstwę drobno posiekanym czosnkiem, zawiąż szyję kilkoma warstwami gazy.
za około trzy dni rozpocznie się fermentacja kwasu mlekowego. W tym czasie słoiki wlewa się olejem roślinnym, który jest wstępnie ugotowany i schłodzony.
kwaśne bakłażany w słoikach są przechowywane w zimnym pomieszczeniu, na przykład w piwnicy, bakłażany w tej formie są przechowywane przez sześć miesięcy.
aby przygotować mięso mielone: marchewkę i korzeń pietruszki kroimy w paski i dusimy w oleju słonecznikowym, a następnie mieszamy tę masę z ziołami i solą.
smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g

Podobne przepisy