skład / składniki
metoda gotowania
w umytych owocach usuwamy szypułki i wykonujemy podłużne nacięcie na całej długości, cofając się od końców 2 cm, gotujemy w słonej wodzie przez 20 minut (nie rozgotowywać! czas może zająć mniej, w zależności od stopnia dojrzałości bakłażana)). Dobrze wyciśnij nadmiar wody i napełnij mielonym mięsem, zawiąż nadziewane owoce nitką, szczelnie włóż do słoików, posyp każdą warstwę drobno posiekanym czosnkiem, zawiąż szyję kilkoma warstwami gazy.
za około trzy dni rozpocznie się fermentacja kwasu mlekowego. W tym czasie słoiki wlewa się olejem roślinnym, który jest wstępnie ugotowany i schłodzony.
kwaśne bakłażany w słoikach są przechowywane w zimnym pomieszczeniu, na przykład w piwnicy, bakłażany w tej formie są przechowywane przez sześć miesięcy.
aby przygotować mięso mielone: marchewkę i korzeń pietruszki kroimy w paski i dusimy w oleju słonecznikowym, a następnie mieszamy tę masę z ziołami i solą.
smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Korzeń pietruszki - 49 kcal/100g