skład / składniki
metoda gotowania
kapusta, lepiej niech będzie biała, oczyść z poczerniałych i zepsutych liści i pnia. Opłucz, wysusz i posiekaj rozdrabniaczem. Jeśli biorę dużą ilość, ubijam kapustę do zbiornika. A jeśli trochę, to w butelce. Uwielbiam marchewki starte na grubej tarce-nadaje kapuście przyjemny wygląd, smak i korzyści.
kiedy posiekam kapustę i zetrę marchewki, a następnie lekko posolę i posypę odrobiną cukru, obracam ją kilka razy jak ciasto. Następnie wkładam go do butelki, gdzie ubijam krzywką. Nawiasem mówiąc, sól nie musi dużo wkładać, wtedy kapusta będzie bardzo smaczna! Więc ubijam kapustę, aż opadnie w gęstej warstwie i nie pozwól sokowi, który powinien ją przykryć.
następnie zostawiam słoiki z kapustą w kuchni przykryte marlechką. Kosztuje dzień 3, przebijam kapustę kilka razy dziennie w kilku miejscach. Kiedy widzę, że jest kwaśny, to do fermentacji kapusty kładę coś ciężkiego na wierzchu i umieszczam w chłodnym miejscu. Mam to-łazienkę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g