kapusta kiszona klasyczna

każda gospodyni powinna umieć solić kapustę)). Domowy przepis, zawsze kwasimy kapustę. Ten rodzaj jedzenia jest bardzo korzystny. I to nie tylko ze względu na jego ekstremalną użyteczność. Kiszoną kapustę można szybko ugotować, a już z niej ugotować całe morze różnych potraw według własnych przepisów kulinarnych. Więc mój przepis to kapusta kiszona!
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 88 % 7 g
45 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 7 d

kapusta, lepiej niech będzie biała, oczyść z poczerniałych i zepsutych liści i pnia. Opłucz, wysusz i posiekaj rozdrabniaczem. Jeśli biorę dużą ilość, ubijam kapustę do zbiornika. A jeśli trochę, to w butelce. Uwielbiam marchewki starte na grubej tarce-nadaje kapuście przyjemny wygląd, smak i korzyści.
kiedy posiekam kapustę i zetrę marchewki, a następnie lekko posolę i posypę odrobiną cukru, obracam ją kilka razy jak ciasto. Następnie wkładam go do butelki, gdzie ubijam krzywką. Nawiasem mówiąc, sól nie musi dużo wkładać, wtedy kapusta będzie bardzo smaczna! Więc ubijam kapustę, aż opadnie w gęstej warstwie i nie pozwól sokowi, który powinien ją przykryć.
następnie zostawiam słoiki z kapustą w kuchni przykryte marlechką. Kosztuje dzień 3, przebijam kapustę kilka razy dziennie w kilku miejscach. Kiedy widzę, że jest kwaśny, to do fermentacji kapusty kładę coś ciężkiego na wierzchu i umieszczam w chłodnym miejscu. Mam to-łazienkę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy