sos z kiszonego mleka (Acharzwy syzbal)

mile zaskoczy i ozdobi każde danie, spróbuj!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 42 % 5 g
69 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

Acharzwy-kiszone (kwaśne) mleko krowie, kozie lub bawole to narodowy napój Abchazów. Przygotowuje się bardzo szybko. Do pełnego przegotowanego mleka, lekko schłodzonego, dodaj Starter (na 1 litr mleka - 1 łyżeczkę startera), zamknij i po 3-4 godzinach napój jest gotowy. Acharzwy są używane do jedzenia jako deser, dodając miód i rozcieńczając wodą, piją w upale. W kuchni abchaskiej wiele potraw przygotowuje się na bazie kiszonego (kwaśnego) mleka. A do potraw mlecznych, zbożowych i warzyw robi się sos z kiszonego mleka (Acharzwy syzbal). Ten przepis kulinarny jest bardzo prosty w składzie, produkcji i niedrogi.

w kiszonym (kwaśnym) mleku dodaj adjika-do smaku, drobno posiekaną kolendrę i miętę, zmiażdżony czosnek i wszystko dobrze wymieszaj. Aby przyspieszyć proces gotowania, użyj blendera. Jeśli nie możesz znaleźć kiszonego (kwaśnego) mleka w sklepie, możesz go ugotować w domu, dodając łyżeczkę kwaśnej śmietany do litra pełnego mleka (zamiast zakwasu).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Adjika - 59   kcal/100g

Podobne przepisy