skład / składniki
metoda gotowania
Acharzwy-kiszone (kwaśne) mleko krowie, kozie lub bawole to narodowy napój Abchazów. Przygotowuje się bardzo szybko. Do pełnego przegotowanego mleka, lekko schłodzonego, dodaj Starter (na 1 litr mleka - 1 łyżeczkę startera), zamknij i po 3-4 godzinach napój jest gotowy. Acharzwy są używane do jedzenia jako deser, dodając miód i rozcieńczając wodą, piją w upale. W kuchni abchaskiej wiele potraw przygotowuje się na bazie kiszonego (kwaśnego) mleka. A do potraw mlecznych, zbożowych i warzyw robi się sos z kiszonego mleka (Acharzwy syzbal). Ten przepis kulinarny jest bardzo prosty w składzie, produkcji i niedrogi.
w kiszonym (kwaśnym) mleku dodaj adjika-do smaku, drobno posiekaną kolendrę i miętę, zmiażdżony czosnek i wszystko dobrze wymieszaj. Aby przyspieszyć proces gotowania, użyj blendera. Jeśli nie możesz znaleźć kiszonego (kwaśnego) mleka w sklepie, możesz go ugotować w domu, dodając łyżeczkę kwaśnej śmietany do litra pełnego mleka (zamiast zakwasu).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Adjika - 59 kcal/100g