kapusta ostra z burakami
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
kroimy kapustę na dość duże kwadraty, solimy ją i lekko wyciskamy, zwłaszcza jeśli natkniesz się na główkę kapusty ze sztywnymi liśćmi. Pokrój buraki w cienkie paski. Lub zetrzyj na grubej tarce. Wymieszaj wszystko równomiernie, dodaj drobno posiekaną gorącą czerwoną paprykę. Uważaj na ilość, najważniejsze jest, aby nie przesadzić. A wszystko to przenosimy do emaliowanej patelni lub ceramicznego pojemnika.
osobno zagotuj wodę z octem, kilkoma groszkami czarnego pieprzu i drobno posiekanym korzeniem selera. Napełnij kapustę marynatą, aby przykryła kapustę dwoma palcami od powierzchni. Stawiamy na trzy dni w ciepłym miejscu, przykrywając pokrywką.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g