kapusta pikantna z burakami

niesamowita przekąska o pikantnym smaku! Spróbuj! Kapusta to niesamowite warzywo. Wszystkie przydatne substancje, a wartość kapusty w garbnikach i błonniku, nie są niszczone podczas przetwarzania i długiego przechowywania. Więc kiedy spożywasz kapustę w jakiejkolwiek formie, możesz mieć pewność, że jedzenie trafi do Ciebie na przyszłość. Wiele osób uwielbia kiszoną kapustę, szczególnie pikantną, ale problem polega na tym, że gotuje się zbyt długo. A jeśli z jakiegoś powodu nie udało Ci się zaopatrzyć w wystarczającą ilość kiszonej kapusty, a dosłownie za trzy dni planujesz uroczystość, ten przepis kulinarny pomoże Ci nadrobić zaległości.
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 88 % 7 g
43 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

kroimy kapustę na dość duże kwadraty, solimy ją i lekko wyciskamy, zwłaszcza jeśli natkniesz się na główkę kapusty ze sztywnymi liśćmi. Pokrój buraki w cienkie paski. Lub zetrzyj na grubej tarce. Wymieszaj wszystko równomiernie, dodaj drobno posiekaną gorącą czerwoną paprykę. Uważaj na ilość, najważniejsze jest, aby nie przesadzić. A wszystko to przenosimy do emaliowanej patelni lub ceramicznego pojemnika.
osobno zagotuj wodę z octem, kilkoma groszkami czarnego pieprzu i drobno posiekanym korzeniem selera. Napełnij kapustę marynatą, aby przykryła kapustę dwoma palcami od powierzchni. Stawiamy na trzy dni w ciepłym miejscu, przykrywając pokrywką.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy