kwas chlebowy z rabarbaru
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
jak zrobić kwas chlebowy z rabarbaru? Na początek dokładnie opłucz rabarbar i pokrój go w cienkie paski. Napełnij wodą i gotuj na kuchence. Podczas gotowania dodaj cynamon i goździki. Następnie odcedź powstały bulion, dodaj cukier. Pozostaw bulion do ostygnięcia do ciepłego stanu (Nie wyższego niż 36 stopni), dodaj drożdże. Umieść kwas rabarbarowy na kilka dni w ciepłym miejscu.
po fermentacji wlej kwas rabarbarowy do butelek, dodaj rodzynki do każdej butelki, aby przyspieszyć proces fermentacji i poprawić smak kwasu chlebowego. Przechowuj kwas rabarbarowy w lodówce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Rabarbar - 13 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g