Kwas rabarbarowy

prawdziwy słowiański przepis przesiąknięty słońcem! niedrogie i proste Kwas rabarbarowy to bardzo specyficzny napój o wyraźnej kwaskowatości, więc wypróbuj ten przepis na początku, aby uzyskać niewielką ilość produktu, aby określić, czy ci się podoba. W każdym razie napój jest niezbędny w upalne dni. W końcu gasi pragnienie znacznie lepiej niż zwykły kwas chlebowy, a ponadto zawiera wiele witamin i pierwiastków śladowych. Dalej gotować!
kontatyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 11 g
46 kcal
IG: 0 / 18 / 82

metoda gotowania

czas gotowania: 2 D 40 min

jak zrobić kwas chlebowy z rabarbaru? Na początek dokładnie opłucz rabarbar i pokrój go w cienkie paski. Napełnij wodą i gotuj na kuchence. Podczas gotowania dodaj cynamon i goździki. Następnie odcedź powstały bulion, dodaj cukier. Pozostaw bulion do ostygnięcia do ciepłego stanu (Nie wyższego niż 36 stopni), dodaj drożdże. Umieść kwas rabarbarowy na kilka dni w ciepłym miejscu.

po fermentacji wlej kwas rabarbarowy do butelek, dodaj rodzynki do każdej butelki, aby przyspieszyć proces fermentacji i poprawić smak kwasu chlebowego. Przechowuj kwas rabarbarowy w lodówce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Rabarbar - 13   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy