kiszona papryka z czosnkiem na zimę
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
Weź równe części ostrej i papryki, pokrój w pierścienie o grubości 1 cm, dodaj całe ząbki czosnku.
Przenieś paprykę z czosnkiem do litrowego słoika, dodaj nasiona kopru, ubij.
zagotuj wodę, dodaj sól. Ostudzić solankę, wlać pieprz.
czosnek i nasiona kopru nie gotuj, odstaw do kuchni, aż fermentuje.
po zamknięciu pokrywy kapronowej i włożeniu do lodówki lub piwnicy.
solanka powinna być bardzo słona. Jeśli nagle jest mało soli, z pieprzu otrzymasz "kiszonkę".
do papryki możesz dodać zielone pomidory.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g