solona kapusta w solance
skład / składniki
25
porcje:
metoda gotowania
sól + woda-zagotuj solankę.
przez dwie minuty zanurz posiekaną kapustę w solance, a następnie lekko wyciśnij i połóż na przygotowanej powierzchni stołu.
rozłóż startą marchewkę na wierzchu kapusty. Biorę na oko. Czasami kładę więcej, czasem mniej. Objętość marchwi powinna wynosić około jednej trzeciej objętości kapusty.
W razie potrzeby posyp kminkiem.
teraz przenieś kapustę do słoików, przykryj wierzch i pozostaw na jeden dzień w ciepłym miejscu.
po dniu przebij kapustę patyczkiem i zamknij słoiki.pokrywka.
przez dwie minuty zanurz posiekaną kapustę w solance, a następnie lekko wyciśnij i połóż na przygotowanej powierzchni stołu.
rozłóż startą marchewkę na wierzchu kapusty. Biorę na oko. Czasami kładę więcej, czasem mniej. Objętość marchwi powinna wynosić około jednej trzeciej objętości kapusty.
W razie potrzeby posyp kminkiem.
teraz przenieś kapustę do słoików, przykryj wierzch i pozostaw na jeden dzień w ciepłym miejscu.
po dniu przebij kapustę patyczkiem i zamknij słoiki.pokrywka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g