kiszony czosnek

taki czosnek będzie dobry na każdy rodzinny obiad! Czosnek jest jednym z najzdrowszych produktów (szczególnie dla dzieci), a po zakwaszeniu jest również bardzo smaczny. Podaruj swoim domownikom ten wspaniały, zdrowy i pyszny czosnek. Ponieważ kiszony czosnek gotuje się bardzo, bardzo długo, warto robić wiele naraz. Mój przepis dotyczy minimum siedmiu kilogramów.
Amaliya-mamaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 81 % 13 g
61 kcal
IG: 92 / 0 / 8

metoda gotowania

czas gotowania: 45 D

jak zrobić kiszony czosnek? Ta metoda gotowania jest dobra, ponieważ pomoże Ci przygotować pyszny chrupiący czosnek na przyszłość, jeśli masz go za dużo. Do gotowania musisz wziąć młody czosnek, który właśnie został zerwany z ogrodu. Jeśli masz późne zbiory, a czosnek jest dojrzały, lepiej go marynować, a nie fermentować.

1. Przygotuj czosnek. Po usunięciu czosnku z ogrodu odetnij wierzchołki, korzenie i obierz głowy, pozostawiając 1-2 warstwy łuski. Obrany czosnek umieścić w dużym pojemniku, zalać bieżącą zimną wodą, woda powinna całkowicie przykryć czosnek. Połóż na nim płaski talerz i uciskaj go (na przykład słoik z wodą). Pozostaw na noc (8-10 godzin). To moczenie sprawi, że czosnek będzie bardziej miękki na wierzchu. Następnie dobrze spłucz. 

2. Przygotuj solankę. Aby to zrobić, rozpuść sól i cukier w wodzie, dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu, zagotuj, a następnie ostudź do temperatury pokojowej (ważne jest, aby solanka nie była gorąca!). 

3. Umieść przygotowany czosnek w 3-litrowym słoiku. Napełnij go solanką, aby woda pokrywała około 2 cm i nadal było miejsce do krawędzi słoika do fermentacji. Przykryj słoik czystą pokrywką i umieść go na tacy, na której solanka może spłynąć podczas fermentacji.

4. Umieść słoik w dowolnym ciepłym miejscu. Czas fermentacji będzie zależeć od temperatury w pomieszczeniu, w którym będzie znajdować się czosnek, a także od jego wielkości. W ciepłym miejscu czosnek fermentuje w ciągu 1-1, 5 miesiąca.

5. Dobrze opłucz gotowy sfermentowany czosnek, całkowicie spuść sfermentowaną solankę. Następnie napełnij świeżo przygotowaną solanką (dokładnie taką samą, tylko bez cukru). I umieść słoik w chłodnym, ciemnym miejscu do przechowywania.

takiego czosnku nie można zwinąć w słoiki!

jeśli do marynaty dodasz pokrojone buraki lub sok z buraków, czosnek nabierze pięknego różowego koloru.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy