Taniec dla Pawlika

cudowne ciasto kremowo-owocowe dla ukochanych synów i córek! Piękny. Smacznie. Dzisiaj są urodziny mojego środkowego syna-Pawlika. W nocy wymyśliłem i zrobiłem taniec. Starałem się wziąć pod uwagę gusta wszystkich członków mojej rodziny, a zwłaszcza urodzinowego chłopca.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 30 % 16 g
węglowodany 61 % 33 g
301 kcal
IG: 6 / 3 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.
  22. Krok 22:

    Krok 22.
  23. Krok 23:

    Krok 23.
  24. Krok 24:

    Krok 24.
  25. Krok 25:

    Krok 25.
  26. Krok 26:

    Krok 26.
  27. Krok 27:

    Krok 27.
  28. Krok 28:

    Krok 28.
  29. Krok 29:

    Krok 29.
  30. Krok 30:

    Krok 30.
  31. Krok 31:

    Krok 31.
  32. Krok 32:

    Krok 32.
  33. Krok 33:

    Krok 33.
  34. Krok 34:

    Krok 34.
  35. Krok 35:

    Krok 35.
  36. Krok 36:

    Krok 36.
  37. Krok 37:

    Krok 37.
  38. Krok 38:

    Krok 38.
  39. Krok 39:

    Krok 39.
  40. Krok 40:

    Krok 40.
  41. Krok 41:

    Krok 41.
  42. Krok 42:

    Krok 42.

ubij jajka z cukrem, masłem i kwaśną śmietaną na ciasto czekoladowe.

dodaj mąkę, proszek do pieczenia i kakao.

podziel ciasto na dwa ciasta.
wlej ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

piecz ciasta pojedynczo przez 12-15 minut w temperaturze 180 stopni.

połóż gotowy biszkopt na desce do krojenia razem z papierem. Pozostaw do ostygnięcia.
ubij jajka z cukrem, masłem i kwaśną śmietaną na białe ciasto.

dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia.

wlej ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
piecz ciasto w temperaturze 180 stopni przez 12-15 minut.

połóż gotowy biszkopt na desce do krojenia razem z papierem. Pozostaw do ostygnięcia.

ubij żółtka z trzech jajek z cukrem.
dodaj zmielone orzechy włoskie, zmiękczone masło. Ubij jeszcze raz.
rozłóż ciasto orzechowe na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
ubij połowę białek ze 100 gramami cukru na twarde szczyty.

ułóż ubite białka na cieście orzechowym.

piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz przez kolejne 30 minut.

połóż gotowe ciasto z bezą na desce do krojenia razem z papierem. Pozostaw do ostygnięcia.

ubij pozostałe białka ze 100 gramami cukru na twarde szczyty.
piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz przez kolejne 30 minut.
ułóż gotową bezę na desce razem z papierem. Pozostaw do ostygnięcia.

namocz żelatynę w sześciokrotnej objętości wody (w stosunku 1:6) i pozostaw do spęcznienia na 20 minut. Następnie podgrzej żelatynę, mieszając, aż się rozpuści.

ubij śmietanę z cukrem pudrem.
wlać żelatynę rozpuszczoną w łaźni wodnej.

ubij śmietanę z cukrem pudrem i dżemem.

wlać żelatynę rozpuszczoną w łaźni wodnej.

pokrój kiwi i mandarynki na kawałki.

aby ozdobić wierzch, pokrój owoce na talerze.
Zbierz taniec.
nałóż połowę śmietany na ciasto czekoladowe.

rozłóż ciasto orzechowe z bezą. Nałóż na niego różowy krem.

rozłóż białe ciasto. Nałóż na niego śmietanę.
ułóż owoce pokrojone na małe kawałki.

nałóż pozostałą śmietanę.

przykryj warstwą bezy.
Zastosuj różowy krem.

ułóż ciasto czekoladowe jako ostatnie.

udekoruj górę plaitsoka talerzami owoców.

zagotuj 80 ml wody. Rozpuść Zawartość opakowania galaretki. Poczekaj, aż galaretka ostygnie, ale nie zastygnie.

nałóż galaretkę na owoce.
włóż placek do lodówki na 5-6 godzin.

 pokrój placek na ciasta.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal / 100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mandarynki - 33   kcal/100g
  • Mandarynki w puszkach - 40   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Galaretka - 80   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy