skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Krok 2:
Krok 3:
Krok 4:
Krok 5:
Krok 6:
Krok 7:
Krok 8:
Krok 9:
Krok 10:
Krok 11:
Krok 12:
Krok 13:
Krok 14:
Krok 15:
Krok 16:
Krok 17:
Krok 18:
Krok 19:
Krok 20:
Krok 21:
Krok 22:
Krok 23:
Krok 24:
Krok 25:
Krok 26:
Krok 27:
Krok 28:
Krok 29:
Krok 30:
Krok 31:
Krok 32:
Krok 33:
Krok 34:
Krok 35:
Krok 36:
Krok 37:
Krok 38:
Krok 39:
Krok 40:
Krok 41:
Krok 42:
ubij jajka z cukrem, masłem i kwaśną śmietaną na ciasto czekoladowe.
dodaj mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
podziel ciasto na dwa ciasta.
wlej ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
piecz ciasta pojedynczo przez 12-15 minut w temperaturze 180 stopni.
połóż gotowy biszkopt na desce do krojenia razem z papierem. Pozostaw do ostygnięcia.
ubij jajka z cukrem, masłem i kwaśną śmietaną na białe ciasto.
dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
wlej ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
piecz ciasto w temperaturze 180 stopni przez 12-15 minut.
połóż gotowy biszkopt na desce do krojenia razem z papierem. Pozostaw do ostygnięcia.
ubij żółtka z trzech jajek z cukrem.
dodaj zmielone orzechy włoskie, zmiękczone masło. Ubij jeszcze raz.
rozłóż ciasto orzechowe na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
ubij połowę białek ze 100 gramami cukru na twarde szczyty.
ułóż ubite białka na cieście orzechowym.
piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz przez kolejne 30 minut.
połóż gotowe ciasto z bezą na desce do krojenia razem z papierem. Pozostaw do ostygnięcia.
ubij pozostałe białka ze 100 gramami cukru na twarde szczyty.
piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz przez kolejne 30 minut.
ułóż gotową bezę na desce razem z papierem. Pozostaw do ostygnięcia.
namocz żelatynę w sześciokrotnej objętości wody (w stosunku 1:6) i pozostaw do spęcznienia na 20 minut. Następnie podgrzej żelatynę, mieszając, aż się rozpuści.
ubij śmietanę z cukrem pudrem.
wlać żelatynę rozpuszczoną w łaźni wodnej.
ubij śmietanę z cukrem pudrem i dżemem.
wlać żelatynę rozpuszczoną w łaźni wodnej.
pokrój kiwi i mandarynki na kawałki.
aby ozdobić wierzch, pokrój owoce na talerze.
Zbierz taniec.
nałóż połowę śmietany na ciasto czekoladowe.
rozłóż ciasto orzechowe z bezą. Nałóż na niego różowy krem.
rozłóż białe ciasto. Nałóż na niego śmietanę.
ułóż owoce pokrojone na małe kawałki.
nałóż pozostałą śmietanę.
przykryj warstwą bezy.
Zastosuj różowy krem.
ułóż ciasto czekoladowe jako ostatnie.
udekoruj górę plaitsoka talerzami owoców.
zagotuj 80 ml wody. Rozpuść Zawartość opakowania galaretki. Poczekaj, aż galaretka ostygnie, ale nie zastygnie.
nałóż galaretkę na owoce.
włóż placek do lodówki na 5-6 godzin.
pokrój placek na ciasta.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal / 100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mandarynki - 33 kcal/100g
- Mandarynki w puszkach - 40 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Galaretka - 80 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g