skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ubij żółtka jajek z cukrem, nadal ubijając, dodaj zmiękczone masło.
dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto.
włóż gotowe ciasto do folii spożywczej i uformuj długi Bochenek.
średnica bochenka powinna być taka, jak chcesz widzi twoje przyszłe ciasteczka.
uformuj Bochenek w okrągły kształt i wstaw do lodówki na 30 minut.
wyjąć ciasto, pokroić w plastry, przyciąć ciasteczka rękami i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
piecz ciasteczka przez 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.
wlej białka do miski, którą należy umieścić na garnku z wrzącą wodą. Zmniejsz ogień do minimum.
ubijaj białka z małą prędkością przez minutę.
dodaj cukier i wanilinę do białek.
ubijaj białka przez 10 minut, aż utworzą się miękkie szczyty.
zdejmij miskę z patelni, dodaj barwnik i kontynuuj ubijanie białek już na stole przez 5-6 minut, aż utworzą się twarde szczyty.
przenieś gotowy krem do worka do szprycowania.
ciasteczka posmaruj dżemem, wyciśnij krem.
na wierzch ciasta połóż wiśnię z dżemu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g