ciasto z kremem białkowym Rozkosz

natychmiast rozpływa się w ustach! Cudowny przepis na prawdziwą rozkosz! Bardzo smaczne ciasto Rozkosz.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 14 % 10 g
węglowodany 79 % 56 g
314 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.

ubij żółtka jajek z cukrem, nadal ubijając, dodaj zmiękczone masło.



dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto.



włóż gotowe ciasto do folii spożywczej i uformuj długi Bochenek.



średnica bochenka powinna być taka, jak chcesz widzi twoje przyszłe ciasteczka.



uformuj Bochenek w okrągły kształt i wstaw do lodówki na 30 minut.



wyjąć ciasto, pokroić w plastry, przyciąć ciasteczka rękami i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.



piecz ciasteczka przez 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.

wlej białka do miski, którą należy umieścić na garnku z wrzącą wodą. Zmniejsz ogień do minimum.



ubijaj białka z małą prędkością przez minutę.

dodaj cukier i wanilinę do białek.



ubijaj białka przez 10 minut, aż utworzą się miękkie szczyty.



zdejmij miskę z patelni, dodaj barwnik i kontynuuj ubijanie białek już na stole przez 5-6 minut, aż utworzą się twarde szczyty.



przenieś gotowy krem do worka do szprycowania.
ciasteczka posmaruj dżemem, wyciśnij krem.
na wierzch ciasta połóż wiśnię z dżemu.


kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 242   kcal/100g
  • Powidło - 250   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy