ciasto Delikatna brzoskwinia z żelatyną

piękne ciasto szczególnie spodoba się małym dzieciom! Nie skomplikowane i pyszne ciasto! Bardzo smaczne i delikatne ciasto. I bardzo prosty w wykonaniu.
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 22 % 8 g
węglowodany 68 % 25 g
203 kcal
IG: 36 / 0 / 64

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 14 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.

gotowanie:
biszkopt przygotowałem według przepisu "biszkopt na skrobi"
1. Oddziel białka i żółtka.
2. Ubij białka 3 łyżkami. łyżki cukru do stabilnych kształtów szczytów.
3. Ubij żółtka z resztą białego cukru (8 minut), dodaj skórkę z cytryny i delikatnie wymieszaj przesianą skrobię i proszek do pieczenia silikonową szpatułką.
4. Delikatnie wprowadź białka do mieszanki żółtek i skrobi, mieszając silikonową szpatułką od dołu do góry i w kółko.
5. Przykryj spód formy papierem. Lekko posmaruj boki formy olejem roślinnym.
Rozgrzej piekarnik do 200 C. przed pieczeniem zmniejsz do 180 C. Piec 45 minut + 5 minut trzymaj biszkopt w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiami. Skup się na swoim piekarniku! Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika!
pozostaw do ostygnięcia w formie, po wyciągnięciu. I wreszcie ostudź na ruszcie, Usuń pergamin. Biszkopt pokroić na trzy ciasta, do ciasta użyć 2 ciast.
przygotuj krem:
1. Żelatynę namoczyć w wodzie, gdy tylko pęcznieje rozpuścić w łaźni wodnej lub kuchence mikrofalowej, nie gotować! Lekko ostudzić.
2. Lekko ubij trzepaczką twarożek, cukier puder i nasiona wanilii, aż masa stanie się puszysta. Dodaj trochę kremu twarogowego do schłodzonej żelatyny i wymieszaj, a następnie wymieszaj mieszaninę żelatyny z resztą kremu twarogowego i mieszaj, aż będzie gładka.
3. Ubij zimną śmietanę z 3 łyżkami. łyżki cukru pudru do uzyskania stabilnych szczytów.
4. W śmietanie twarogowej delikatnie wymieszaj bitą śmietanę trzepaczką. Włóż gotowy mus do lodówki, aby trochę zgęstniał.
ułóż brzoskwinie w galaretce.
1. Odcedź Syrop z brzoskwiń, przyda się do galaretki. Osusz je ręcznikiem papierowym.
2. Galaretka do ciast (bardzo szybko się układa). Gotuj zgodnie z instrukcjami. Na 2 szklanki płynu (1 szklanka syropu brzoskwiniowego i 1 szklanka wody) - 2 paczki galaretki do ciast.
wymieszaj suchą mieszankę galaretki z cukrem, zalej zimną cieczą (syrop +woda). Doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Podczas gotowania mieszanina może przybrać mętny biały kolor. Nie przejmuj się (kto robi galaretkę na ciasto po raz pierwszy), gdy ostygnie, mętność zniknie, a galaretka stanie się szklisto-przezroczysta.
niech galaretka trochę ostygnie - ale nie za bardzo, a potem może zamarznąć.
build:
1. Zebrałem w okrągłym kształcie o średnicy 23 cm, spód pokryłem folią spożywczą, boki taśmą graniczną.
rozłóż pierwsze ciasto biszkoptowe na dnie, nasącz syropem brzoskwiniowym, rozłóż na nim kremowy mus twarogowy i włóż do zamrażarki. Aby lekko chwycić. Nie zamrażaj! Następna warstwa-ponownie namocz ciasto biszkoptowe, a następnie mus. Ponownie włóż do zamrażarki. Połóż połówki brzoskwiń na zamrożonym musie i wlej galaretkę. Włóż do zamrażarki, aż stwardnieje. Na wierzchu galaretki rozłóż pozostały mus, wyrównaj i wstaw do lodówki na noc.
2. A rano wyciągamy ciasto z formy i uwalniamy je z folii pomocniczych, układamy na półmisku. Boki ciasta wyrównujemy bitą śmietaną, ale nie zamykamy przezroczystej warstwy brzoskwiniami. Udekoruj pokrojonymi brzoskwiniami w kształcie kwiatu, lekko posmaruj galaretką do ciasta, posyp kakao na brzegach. Pokrój brzoskwinie w kostkę i rozłóż chaotycznie na kakao. Podawać do stołu.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Brzoskwinie - 46   kcal/100g
  • Brzoskwinie w puszkach - 68   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Galaretka - 80   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Masa serowa - 207   kcal/100g
  • Serki twarogowe - 380   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Sok brzoskwiniowy - 69   kcal/100g

Podobne przepisy