skład / składniki
gotowanie krok po kroku
gotowanie:
biszkopt przygotowałem według przepisu "biszkopt na skrobi"
1. Oddziel białka i żółtka.
2. Ubij białka 3 łyżkami. łyżki cukru do stabilnych kształtów szczytów.
3. Ubij żółtka z resztą białego cukru (8 minut), dodaj skórkę z cytryny i delikatnie wymieszaj przesianą skrobię i proszek do pieczenia silikonową szpatułką.
4. Delikatnie wprowadź białka do mieszanki żółtek i skrobi, mieszając silikonową szpatułką od dołu do góry i w kółko.
5. Przykryj spód formy papierem. Lekko posmaruj boki formy olejem roślinnym.
Rozgrzej piekarnik do 200 C. przed pieczeniem zmniejsz do 180 C. Piec 45 minut + 5 minut trzymaj biszkopt w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiami. Skup się na swoim piekarniku! Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika!
pozostaw do ostygnięcia w formie, po wyciągnięciu. I wreszcie ostudź na ruszcie, Usuń pergamin. Biszkopt pokroić na trzy ciasta, do ciasta użyć 2 ciast.
przygotuj krem:
1. Żelatynę namoczyć w wodzie, gdy tylko pęcznieje rozpuścić w łaźni wodnej lub kuchence mikrofalowej, nie gotować! Lekko ostudzić.
2. Lekko ubij trzepaczką twarożek, cukier puder i nasiona wanilii, aż masa stanie się puszysta. Dodaj trochę kremu twarogowego do schłodzonej żelatyny i wymieszaj, a następnie wymieszaj mieszaninę żelatyny z resztą kremu twarogowego i mieszaj, aż będzie gładka.
3. Ubij zimną śmietanę z 3 łyżkami. łyżki cukru pudru do uzyskania stabilnych szczytów.
4. W śmietanie twarogowej delikatnie wymieszaj bitą śmietanę trzepaczką. Włóż gotowy mus do lodówki, aby trochę zgęstniał.
ułóż brzoskwinie w galaretce.
1. Odcedź Syrop z brzoskwiń, przyda się do galaretki. Osusz je ręcznikiem papierowym.
2. Galaretka do ciast (bardzo szybko się układa). Gotuj zgodnie z instrukcjami. Na 2 szklanki płynu (1 szklanka syropu brzoskwiniowego i 1 szklanka wody) - 2 paczki galaretki do ciast.
wymieszaj suchą mieszankę galaretki z cukrem, zalej zimną cieczą (syrop +woda). Doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Podczas gotowania mieszanina może przybrać mętny biały kolor. Nie przejmuj się (kto robi galaretkę na ciasto po raz pierwszy), gdy ostygnie, mętność zniknie, a galaretka stanie się szklisto-przezroczysta.
niech galaretka trochę ostygnie - ale nie za bardzo, a potem może zamarznąć.
build:
1. Zebrałem w okrągłym kształcie o średnicy 23 cm, spód pokryłem folią spożywczą, boki taśmą graniczną.
rozłóż pierwsze ciasto biszkoptowe na dnie, nasącz syropem brzoskwiniowym, rozłóż na nim kremowy mus twarogowy i włóż do zamrażarki. Aby lekko chwycić. Nie zamrażaj! Następna warstwa-ponownie namocz ciasto biszkoptowe, a następnie mus. Ponownie włóż do zamrażarki. Połóż połówki brzoskwiń na zamrożonym musie i wlej galaretkę. Włóż do zamrażarki, aż stwardnieje. Na wierzchu galaretki rozłóż pozostały mus, wyrównaj i wstaw do lodówki na noc.
2. A rano wyciągamy ciasto z formy i uwalniamy je z folii pomocniczych, układamy na półmisku. Boki ciasta wyrównujemy bitą śmietaną, ale nie zamykamy przezroczystej warstwy brzoskwiniami. Udekoruj pokrojonymi brzoskwiniami w kształcie kwiatu, lekko posmaruj galaretką do ciasta, posyp kakao na brzegach. Pokrój brzoskwinie w kostkę i rozłóż chaotycznie na kakao. Podawać do stołu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Brzoskwinie - 46 kcal/100g
- Brzoskwinie w puszkach - 68 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Galaretka - 80 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Masa serowa - 207 kcal/100g
- Serki twarogowe - 380 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Sok brzoskwiniowy - 69 kcal/100g