biszkopt brzoskwiniowy z kremem maślanym

wymaga trochę czasu, ale przygotowanie nie jest trudne. Owoce brzoskwini uzupełniają wypieki witaminami i cennymi pierwiastkami mineralnymi. Świetnie nadaje się do herbaty i kawy.
luba60Author avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 16-22 lipca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 8 % 3 g
węglowodany 82 % 31 g
166 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie odpowiednie składniki. Brzoskwinie najlepiej nadają się do odmian-nektaryny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej razem mąkę, proszek do pieczenia ciasta, wanilinę i szczyptę soli do miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz owoce brzoskwiń i zetrzyj na puree.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zrób biszkopt. Ubij jajka i cukier granulowany, aż cukier całkowicie się rozpuści.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nie przestając ubijać, nie dodawaj mąki dużymi porcjami i doprowadzić do gładkości. Następnie dodaj przecier brzoskwiniowy i dokładnie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź kształt o pożądanej objętości, biorąc pod uwagę wzrost biszkoptu. Nasmaruj dno olejem. Może być wyłożony papierem do pieczenia. Krawędzie formy nie powinny być smarowane. Ciasto wzrośnie bardziej równomiernie. Wlej ciasto do formy i piecz w temperaturze 180°C przez co najmniej 35 minut. Pierwsze 20 minut. pieczenia nie można otworzyć piekarnika, aby uniknąć wytrącania się biszkoptu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas pieczenia biszkoptu przygotuj kremy. Ubij śmietanę z cukrem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Krem bezowy, przygotowywany jak zwykła beza. Musisz dokładnie ubić białka z cukrem, aż masa wzrośnie trzy razy. Krem powinien być bujny i stabilny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po upieczeniu biszkoptu ostudź trochę i pokrój na dwa ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dolne ciasto przełożyć na blachę do pieczenia, namoczyć plasterek syropem brzoskwiniowym lub likierem, posmarować kremem maślanym i równomiernie ułożyć małe kawałki brzoskwini.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Drugi krem, również nasączony syropem i posmarowany kremem bezowym.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pierwsze ciasto, które na arkuszu przykryć drugim ciastem. Posmaruj obrabiany przedmiot kremem bezowym na wierzchu, udekoruj plasterkami brzoskwiń. Możesz dodać pestki brzoskwini. Włóż do nagrzanego i wyłączonego piekarnika, aby wysuszyć bezę. Lub trzymaj na minimalnym ogniu przez 5 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    To piękne ciasto ze świeżymi brzoskwiniami. Bardzo smaczne i pachnące i nie mniej piękne. Takie wypieki nie wstydzą się podawać nawet na świątecznym stole.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ostrożnie pokrój gotowe ciasto na porcje i podawaj. Świetna uczta na herbatę z rodziną i przyjaciółmi. Smacznego!

zaskakująco delikatny i pyszny deser o smaku i aromacie brzoskwiń. Idealny na każdą okazję, a także na imprezę dla dzieci.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Brzoskwinie - 46   kcal/100g
  • Brzoskwinie w puszkach - 68   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól jodowana - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy