chrupiące ciasto na bieliznę
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
jeśli nie masz czasu lub po prostu nie chcesz zadzierać z przygotowaniem ciasta drożdżowego, to chrupiące białka są całkiem możliwe bez czekania, aż ciasto będzie odpowiednie. Chrupiące ciasto piecze się WAK belyashi i zwykłe belyashi w głębokim tłuszczu.
1. Weź kefir w temperaturze pokojowej - dzięki czemu szybciej reaguje z resztą składników.
2. Dodaj do niego sodę, pozostaw na 1-2 minuty, aż kefir się spieni.
3. Następnie dodaj sól i cukier, ubij jajka, wlej olej. Wszystko dobrze wymieszaj i dodaj mąkę.
4. Zagnieść miękkie elastyczne ciasto i pozostawić na chwilę pod folią-15-20 minut.
5. Uformuj bielaki i upiecz je w gorącym oleju.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g