Pizza na patelni w 5 minut

najszybszy i najłatwiejszy, w pośpiechu, dla całej rodziny! Pizza na patelni w 5 minut to przepis, który bardzo ci pomoże, gdy musisz szybko i satysfakcjonująco ugotować coś pysznego. Ciasto na tę pizzę ugniata się w płyn, a następnie piecze na patelni jak naleśnik. Wypełnienie może być absolutnie dowolne.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 11 g
tłuszcze 40 % 14 g
węglowodany 29 % 10 g
214 kcal
IG: 18 / 9 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pizzę na patelni w 5 minut? Przygotuj jedzenie. Kefir nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Zmierz go i mąkę szklanką o pojemności 250 ml. ten przepis jest przeznaczony na patelnię o średnicy 28 cm. Jeśli lubisz grubszą podstawę, zwiększ ilość jedzenia lub weź mniejszą patelnię.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj pomidora i pokrój w cienkie pierścienie. Możesz wziąć kilka pomidorków koktajlowych. Pokrój je na pół.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Możesz umieścić absolutnie dowolną kiełbasę-gotowaną, wędzoną, szynkę, kiełbaski, kiełbaski. Pokrój go na cienkie plasterki. Mam servelat i kiełbasę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oliwki pokrój również w pierścienie. Jako nadzienie do pizzy możesz również wziąć grzyby, gotowanego lub wędzonego kurczaka, mięso, pikle i wszelkie warzywa. Zwykle kładę warzywa na gotowej pizzy, ale to kwestia gustu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ser na grubej tarce. Ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, taki jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi. Możesz użyć sera różnych odmian, okaże się jeszcze smaczniejszy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Wlej kefir do miski, dodaj sól, cukier, ubij jajko. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Potrząśnij jedzeniem widelcem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przesiej mąkę do innego naczynia i wymieszaj z sodą. Możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej mieszankę kefiru do mąki, mieszając ją widelcem. Powinno uzyskać jednorodne ciasto o gęstości jak naleśniki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Weź patelnię o odpowiednim rozmiarze. Mam nieprzywierającą powłokę. Podgrzej go na małym ogniu. Posmaruj spód odrobiną oleju roślinnego. Wlej ciasto na patelnię, spłaszcz je szpatułką. Przykryj patelnię pokrywką, utrzymuj ciepło na minimalnym poziomie. Gotuj tortillę przez kilka minut, powinna się lekko zrumienić od dołu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Kiedy to się stanie, Odwróć tortillę na drugą stronę. Niektóre przepisy tego nie robią, a ciasto nie zawsze jest pieczone w środku. Na wszelki wypadek odwróciłam. Posmaruj tortillę sosem pomidorowym. Następnie postępuj zgodnie z własnymi upodobaniami — albo najpierw posyp pizzę serem, a na nim już połóż nadzienie, albo najpierw włóż nadzienie i zamknij je serem. Wybrałam pierwszą opcję.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż przygotowane produkty na podstawie. Posypałam je resztkami sera na wierzchu. Przykryj patelnię pokrywką i przytrzymaj pizzę na małym ogniu przez kilka minut, aż całkowicie się stopi.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gdy to się stanie, zdejmij patelnię z ognia i przenieś pizzę na talerz. Podawaj od razu do stołu. Smacznego!

odpowiednie przepisy na sos do pizzy można znaleźć w tym katalogu: sos do pizzy .

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kiełbasa z tłuszczem - 436   kcal/100g
  • Kiełbasa wieprzowa - 274   kcal/100g
  • Kiełbasa cielęca - 316   kcal/100g
  • Suszone mięso - 264   kcal/100g
  • Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265   kcal/100g
  • Mortadella - 345   kcal/100g
  • Kiełbasa osobna - 232   kcal/100g
  • Pieczona kiełbasa cielęca - 343   kcal/100g
  • Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lamber" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Soda oczyszczona - 0   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy