skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pizzę na patelni w 5 minut? Przygotuj jedzenie. Kefir nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Zmierz go i mąkę szklanką o pojemności 250 ml. ten przepis jest przeznaczony na patelnię o średnicy 28 cm. Jeśli lubisz grubszą podstawę, zwiększ ilość jedzenia lub weź mniejszą patelnię.
Krok 2:
Umyj pomidora i pokrój w cienkie pierścienie. Możesz wziąć kilka pomidorków koktajlowych. Pokrój je na pół.
Krok 3:
Możesz umieścić absolutnie dowolną kiełbasę-gotowaną, wędzoną, szynkę, kiełbaski, kiełbaski. Pokrój go na cienkie plasterki. Mam servelat i kiełbasę.
Krok 4:
Oliwki pokrój również w pierścienie. Jako nadzienie do pizzy możesz również wziąć grzyby, gotowanego lub wędzonego kurczaka, mięso, pikle i wszelkie warzywa. Zwykle kładę warzywa na gotowej pizzy, ale to kwestia gustu.
Krok 5:
Zetrzyj ser na grubej tarce. Ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, taki jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi. Możesz użyć sera różnych odmian, okaże się jeszcze smaczniejszy.
Krok 6:
Przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Wlej kefir do miski, dodaj sól, cukier, ubij jajko. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Potrząśnij jedzeniem widelcem.
Krok 7:
Przesiej mąkę do innego naczynia i wymieszaj z sodą. Możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.
Krok 8:
Wlej mieszankę kefiru do mąki, mieszając ją widelcem. Powinno uzyskać jednorodne ciasto o gęstości jak naleśniki.
Krok 9:
Weź patelnię o odpowiednim rozmiarze. Mam nieprzywierającą powłokę. Podgrzej go na małym ogniu. Posmaruj spód odrobiną oleju roślinnego. Wlej ciasto na patelnię, spłaszcz je szpatułką. Przykryj patelnię pokrywką, utrzymuj ciepło na minimalnym poziomie. Gotuj tortillę przez kilka minut, powinna się lekko zrumienić od dołu.
Krok 10:
Kiedy to się stanie, Odwróć tortillę na drugą stronę. Niektóre przepisy tego nie robią, a ciasto nie zawsze jest pieczone w środku. Na wszelki wypadek odwróciłam. Posmaruj tortillę sosem pomidorowym. Następnie postępuj zgodnie z własnymi upodobaniami — albo najpierw posyp pizzę serem, a na nim już połóż nadzienie, albo najpierw włóż nadzienie i zamknij je serem. Wybrałam pierwszą opcję.
Krok 11:
Połóż przygotowane produkty na podstawie. Posypałam je resztkami sera na wierzchu. Przykryj patelnię pokrywką i przytrzymaj pizzę na małym ogniu przez kilka minut, aż całkowicie się stopi.
Krok 12:
Gdy to się stanie, zdejmij patelnię z ognia i przenieś pizzę na talerz. Podawaj od razu do stołu. Smacznego!
odpowiednie przepisy na sos do pizzy można znaleźć w tym katalogu: sos do pizzy .
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kiełbasa z tłuszczem - 436 kcal/100g
- Kiełbasa wieprzowa - 274 kcal/100g
- Kiełbasa cielęca - 316 kcal/100g
- Suszone mięso - 264 kcal/100g
- Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265 kcal/100g
- Mortadella - 345 kcal/100g
- Kiełbasa osobna - 232 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa cielęca - 343 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lamber" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Soda oczyszczona - 0 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g