skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę z twarogu na patelni na kuchence? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Użyj twarogu, który nie jest zbyt mokry. Aby uzyskać bardziej jednolitą konsystencję, możesz przetrzeć go przez sito.
Krok 2:
W misce połącz jajka z cukrem i ubij je trochę mikserem.
Krok 3:
Dodaj twarożek i śmietanę do jajek. Wymieszać.
Krok 4:
Następnie dodaj semolinę, sodę i umyte rodzynki. Możesz dodać szczyptę waniliny. Ciasto twarogowe nie powinno być płynne. Jeśli twarożek był mokry, a testy są płynne, dodaj trochę semoliny.
Krok 5:
Do gotowania użyj patelni z grubym dnem. Aby zapewnić niezawodność, przykryj patelnię papierem do pieczenia. Posmaruj masłem i posyp semoliną. Dzięki temu gotowa zapiekanka nie przyklei się do papieru.
Krok 6:
Umieść przygotowaną masę twarogową na patelni. Mam patelnię na górze 20 cm.
Krok 7:
Przykryj patelnię pokrywką i umieść na kuchence na najniższym ogniu. Przygotowanie zapiekanki zajmie 20-30 minut. Podczas pieczenia nie trzeba otwierać pokrywy. Śledź przez nią proces. Dlatego lepiej, aby był szklany.
Krok 8:
Gotowa zapiekanka zrumieni się na brzegach i pojawi się pachnący, charakterystyczny zapach. Wyjmij go z patelni i podawaj na gorąco! Dodatkowo możesz podać śmietanę, dżem lub mleko skondensowane. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i więcej, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł "proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g