zapiekanka z twarogu na patelni na kuchence

delikatne, soczyste, szybkie, łatwe, na śniadanie dla całej rodziny! Zapiekanka z twarogu na patelni na kuchence nie jest trudniejsza do przygotowania niż w piekarniku. Najważniejsze jest przestrzeganie przepisu i kontrolowanie procesu. Spróbuj, na pewno ci się uda!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 11 g
tłuszcze 26 % 10 g
węglowodany 46 % 18 g
207 kcal
IG: 6 / 44 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę z twarogu na patelni na kuchence? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Użyj twarogu, który nie jest zbyt mokry. Aby uzyskać bardziej jednolitą konsystencję, możesz przetrzeć go przez sito.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce połącz jajka z cukrem i ubij je trochę mikserem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj twarożek i śmietanę do jajek. Wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj semolinę, sodę i umyte rodzynki. Możesz dodać szczyptę waniliny. Ciasto twarogowe nie powinno być płynne. Jeśli twarożek był mokry, a testy są płynne, dodaj trochę semoliny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do gotowania użyj patelni z grubym dnem. Aby zapewnić niezawodność, przykryj patelnię papierem do pieczenia. Posmaruj masłem i posyp semoliną. Dzięki temu gotowa zapiekanka nie przyklei się do papieru.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść przygotowaną masę twarogową na patelni. Mam patelnię na górze 20 cm.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj patelnię pokrywką i umieść na kuchence na najniższym ogniu. Przygotowanie zapiekanki zajmie 20-30 minut. Podczas pieczenia nie trzeba otwierać pokrywy. Śledź przez nią proces. Dlatego lepiej, aby był szklany.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowa zapiekanka zrumieni się na brzegach i pojawi się pachnący, charakterystyczny zapach. Wyjmij go z patelni i podawaj na gorąco! Dodatkowo możesz podać śmietanę, dżem lub mleko skondensowane. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i więcej, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł "proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"    

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy