skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć mięso wieprzowe z cebulą? Przygotuj składniki. Możesz użyć dowolnego mięsa: wieprzowiny, wołowiny lub drobiu. Jedyną rzeczą, którą należy wziąć pod uwagę, jest to, że czas smażenia każdego mięsa jest inny. Najsmaczniejsze i najbardziej soczyste mięso smażone na patelni pochodzi z wieprzowiny. Najważniejsze jest użycie świeżego i wysokiej jakości produktu. Wieprzowinę myjemy, odcinamy folie, kroimy miąższ na małe kawałki i ponownie myjemy wodą i suszymy ręcznikiem papierowym.
Krok 2:
Obierz cebulę i pokrój w pierścienie lub półpierścienie, nie powinny być zbyt cienkie, w przeciwnym razie cebula podczas smażenia z mięsem może stać się prawie niewidoczna w gotowym naczyniu.
Krok 3:
Wlej olej roślinny na patelnię, najlepiej użyj żeliwnej lub grubościennej patelni. Włącz ogień, rozgrzej olej. Ugotowaną cebulę rozprowadzamy na rozgrzanym oleju roślinnym. Smażyć na średnim ogniu, aż będzie przezroczysty.
Krok 4:
Wyślij gotowaną wieprzowinę na patelnię do cebuli.
Krok 5:
Smaż przez około 10 minut na średnim ogniu, mieszając szpatułką, aby lekko się zarumienił.
Krok 6:
Następnie wlej niewielką ilość wody na patelnię. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. W razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw do mięsa. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj mięso na średnim ogniu przez około 20-30 minut, czas duszenia zależy od wielkości kawałków mięsa. W tym czasie prawie cały płyn na patelni powinien wyparować.
Krok 7:
Zdejmij pokrywkę z patelni i trzymaj mięso na patelni jeszcze przez kilka minut, aby nadmiar wilgoci wyparował. Gotowość mięsa można posmakować, mięso powinno być miękkie. Wieprzowina z cebulą na patelni jest gotowa!
Krok 8:
Podajemy danie do stołu z przystawką: tłuczone ziemniaki, makaron, owsianka lub ze świeżymi warzywami i ziołami są idealne, w tym przypadku smażone mięso z cebulą będzie przypominać Kebab. Smacznego!
oczywiście na życzenie do pieczonej wieprzowiny z cebulą można podać dowolny dodatek, świeże warzywa, zioła i chleb. Wtedy otrzymasz pełny lunch lub kolację dla całej rodziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g