pieczone mięso z cebulą na patelni

pyszne, obfite, aromatyczne danie mięsne! Pieczona wieprzowina na patelni z cebulą to świetna alternatywa dla kebabów. Takie danie z pewnością docenią mężczyźni i miłośnicy dań mięsnych, gdy chcesz wyłącznie pieczonego mięsa bez dodatków w postaci sosów, dodatków i różnych przypraw.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 10 g
tłuszcze 59 % 19 g
węglowodany 9 % 3 g
216 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć mięso wieprzowe z cebulą? Przygotuj składniki. Możesz użyć dowolnego mięsa: wieprzowiny, wołowiny lub drobiu. Jedyną rzeczą, którą należy wziąć pod uwagę, jest to, że czas smażenia każdego mięsa jest inny. Najsmaczniejsze i najbardziej soczyste mięso smażone na patelni pochodzi z wieprzowiny. Najważniejsze jest użycie świeżego i wysokiej jakości produktu. Wieprzowinę myjemy, odcinamy folie, kroimy miąższ na małe kawałki i ponownie myjemy wodą i suszymy ręcznikiem papierowym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i pokrój w pierścienie lub półpierścienie, nie powinny być zbyt cienkie, w przeciwnym razie cebula podczas smażenia z mięsem może stać się prawie niewidoczna w gotowym naczyniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny na patelnię, najlepiej użyj żeliwnej lub grubościennej patelni. Włącz ogień, rozgrzej olej. Ugotowaną cebulę rozprowadzamy na rozgrzanym oleju roślinnym. Smażyć na średnim ogniu, aż będzie przezroczysty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyślij gotowaną wieprzowinę na patelnię do cebuli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smaż przez około 10 minut na średnim ogniu, mieszając szpatułką, aby lekko się zarumienił.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wlej niewielką ilość wody na patelnię. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. W razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw do mięsa. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj mięso na średnim ogniu przez około 20-30 minut, czas duszenia zależy od wielkości kawałków mięsa. W tym czasie prawie cały płyn na patelni powinien wyparować.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zdejmij pokrywkę z patelni i trzymaj mięso na patelni jeszcze przez kilka minut, aby nadmiar wilgoci wyparował. Gotowość mięsa można posmakować, mięso powinno być miękkie. Wieprzowina z cebulą na patelni jest gotowa!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podajemy danie do stołu z przystawką: tłuczone ziemniaki, makaron, owsianka lub ze świeżymi warzywami i ziołami są idealne, w tym przypadku smażone mięso z cebulą będzie przypominać Kebab. Smacznego!

 oczywiście na życzenie do pieczonej wieprzowiny z cebulą można podać dowolny dodatek, świeże warzywa, zioła i chleb. Wtedy otrzymasz pełny lunch lub kolację dla całej rodziny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy