skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić smażone na patelni placki z ziemniakami na kefirze? Przygotuj jedzenie. Warzywa wstępnie oczyścić i spłukać wodą. Wcześniej wyjmij kefir i jajka z lodówki-ciasto lepiej ugniata się na ciepłych produktach. Zawartość tłuszczu w kefirze nie ma znaczenia.
Krok 2:
Najpierw ugotuj ziemniaki. Jak gotować ziemniaki? Pokrój na kawałki, włóż do rondla, zalej czystą zimną wodą. Sól i gotuj na małym ogniu. Po ugotowaniu gotuj ziemniaki przez 20-30 minut, w zależności od odmiany, do miękkości — po naciśnięciu łyżką kawałek powinien łatwo się złamać.
Krok 3:
Podczas gotowania ziemniaków przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Wlej sól, cukier i sodę do kefiru, wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj olej roślinny i surowe jajko, wymieszaj. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Krok 5:
Wsyp przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Lepiej jest dodawać mąkę partiami, ugniatając ciasto po każdej z nich. Ciasto powinno stać się jednorodne, elastyczne, ale pozostać miękkie. Przykryj gotowe ciasto ręcznikiem lub folią i pozostaw na 15 minut.
Krok 6:
W międzyczasie wróć ponownie do przygotowania nadzienia. Drobno posiekaj cebulę.
Krok 7:
Smaż go na oleju roślinnym, aż się zarumieni. Aby cebula była równomiernie ugotowana i nie przypaliła się, smaż ją na małym ogniu, ciągle mieszając.
Krok 8:
Spuść wodę z gotowego ziemniaka, specjalnie wylej niewielką jego ilość — będzie potrzebna do regulacji gęstości nadzienia. Zetrzyj ziemniaki na puree, wymieszaj z cebulą. Jeśli nadzienie okaże się zbyt strome, wlej do niego trochę wody. Spróbuj nadzienia do smaku-powinno być pyszne.
Krok 9:
Podziel ciasto na 10-12 części. Rozwałkuj każdy na ciasto, umieść nadzienie ziemniaczane na środku. Ściśnij paszteciki.
Krok 10:
Na patelni rozgrzej olej roślinny do smażenia. Włóż do niego przygotowane placki i smaż je z obu stron na złoty kolor na małym ogniu.
Krok 11:
Wyjmij gotowe placki na papierowe ręczniki, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu. Podawaj je do stołu w dowolnej formie-są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g