placki z ziemniakami na kefirze smażone na patelni

apetyczny, rumiany, pachnący, z prostych potraw! Placki z ziemniakami na kefirze smażone na patelni są łatwe i szybkie w przygotowaniu, składniki są dla nich dostępne i niedrogie. Takie ciasta można podawać z herbatą lub jako dodatek do pierwszych dań.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 20 % 6 g
węglowodany 67 % 20 g
147 kcal
IG: 29 / 0 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić smażone na patelni placki z ziemniakami na kefirze? Przygotuj jedzenie. Warzywa wstępnie oczyścić i spłukać wodą. Wcześniej wyjmij kefir i jajka z lodówki-ciasto lepiej ugniata się na ciepłych produktach. Zawartość tłuszczu w kefirze nie ma znaczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw ugotuj ziemniaki. Jak gotować ziemniaki? Pokrój na kawałki, włóż do rondla, zalej czystą zimną wodą. Sól i gotuj na małym ogniu. Po ugotowaniu gotuj ziemniaki przez 20-30 minut, w zależności od odmiany, do miękkości — po naciśnięciu łyżką kawałek powinien łatwo się złamać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania ziemniaków przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Wlej sól, cukier i sodę do kefiru, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj olej roślinny i surowe jajko, wymieszaj. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wsyp przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Lepiej jest dodawać mąkę partiami, ugniatając ciasto po każdej z nich. Ciasto powinno stać się jednorodne, elastyczne, ale pozostać miękkie. Przykryj gotowe ciasto ręcznikiem lub folią i pozostaw na 15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W międzyczasie wróć ponownie do przygotowania nadzienia. Drobno posiekaj cebulę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smaż go na oleju roślinnym, aż się zarumieni. Aby cebula była równomiernie ugotowana i nie przypaliła się, smaż ją na małym ogniu, ciągle mieszając.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Spuść wodę z gotowego ziemniaka, specjalnie wylej niewielką jego ilość — będzie potrzebna do regulacji gęstości nadzienia. Zetrzyj ziemniaki na puree, wymieszaj z cebulą. Jeśli nadzienie okaże się zbyt strome, wlej do niego trochę wody. Spróbuj nadzienia do smaku-powinno być pyszne.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podziel ciasto na 10-12 części. Rozwałkuj każdy na ciasto, umieść nadzienie ziemniaczane na środku. Ściśnij paszteciki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny do smażenia. Włóż do niego przygotowane placki i smaż je z obu stron na złoty kolor na małym ogniu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij gotowe placki na papierowe ręczniki, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu. Podawaj je do stołu w dowolnej formie-są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy