skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić leniwe chebureki z chleba pita? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź mięso mielone z dowolnego mięsa, które lubisz najbardziej. Wzięłam wieprzowinę z wołowiną. Jak na mój gust, okazuje się najbardziej & quot; prawdziwe & quot; chebureki. Weź dużą cebulę lub kilka małych. Cebula doda soczystości nadzieniu.
Krok 2:
Pokrój chleb pita na paski o wymiarach około 15 x 45 cm. Każdy z nich był dla mnie wygodny do cięcia na 3 paski.
Krok 3:
Chleb pita szybko wysycha, więc aby nie nie wysycha i nie staje się kruchy, zawiń go w folię spożywczą lub, tak jak ja, włóż do torebki.
Krok 4:
Zajmij się farszem. Przenieś mięso mielone do głębokiej miski. Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać. Dodaj go do mielonego mięsa.
Krok 5:
Dodaj sól i pieprz do smaku i dokładnie zagniataj nadzienie, aż będzie gładkie. Jeśli mocno ugniatasz, dodaj trochę wody i ponownie wymieszaj.
Krok 6:
Podziel mięso mielone przez liczbę pasków, które masz. Rozłóż nadzienie na rogu, aby uzyskać trójkąt równoramienny.
Krok 7:
Następnie owinąć luźną pita cheburek kilka razy, tworząc trójkątną kopertę. Zawiń pozostałą krótką krawędź chleba pita do wewnątrz, aby wszystkie krawędzie były zamknięte.
Krok 8:
Zrób w ten sposób wszystkie chebureki. Możesz smażyć w tym procesie lub zrobić wszystkie chebureki, a następnie smażyć.
Krok 9:
Jeśli robisz wszystko na raz, włóż je do torby, aby chleb pita nie wysychał.
Krok 10:
Rozgrzej patelnię, posmaruj ją olejem. Jeśli masz nieprzywierającą powłokę, możesz w ogóle nie smarować. Smaż chebureki pita na patelni na średnim ogniu przez kilka minut z obu stron na złoty kolor.
kiedy chebureki są tylko z patelni, są najsmaczniejsze-chleb pita jest chrupiący, a nadzienie soczyste. Kiedy leżą trochę i ostygną, chleb pita staje się bardziej miękki.
z podanej liczby produktów otrzymałem 9 cheburek. Dokładna ilość będzie zależeć od tego, jak pokroisz chleb pita.
jeśli chcesz urozmaicić smak, dodaj swoje ulubione przyprawy , zioła do nadzienia.
pita z tego przepisu jest łatwa do zrobienia i szybka. Można je przygotować z wyprzedzeniem i usmażyć przed podaniem. Robię ich dużo na raz, a następnie zamrażam. Następnie wyjmuję wymaganą ilość i smażę. Jest to bardzo przydatne na szybką przekąskę. Lub gdy niespodziewanie przybyli goście.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g