kurczak smażony ze złotą skórką na patelni

bardzo ładne, bardzo smaczne, bardzo łatwe, bardzo tanie! Smażony kurczak ze złotą skórką na patelni jest stosunkowo prosty w przygotowaniu. Będziesz potrzebować dużej patelni, aby pomieścić całego ptaka. To trochę jak tytoń z kurczaka, tylko z innymi przyprawami, które wybierzesz według własnego gustu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 17 g
tłuszcze 54 % 21 g
węglowodany 3 % 1 g
256 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć kurczaka ze złotą skórką na patelni? Bardzo proste. Aby to zrobić, potrzebujemy samego kurczaka o niewielkich rozmiarach i wadze nie większej niż 1,2 kg i minimum przypraw. Zasadniczo można to zrobić tylko z solą i pieprzem. Ale radzę dodać więcej mieszanki przypraw do kurczaka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj kurczaka, osusz. Wytnij tuszę wzdłuż linii klatki piersiowej i rozłóż ręce, nadając jej bardziej płaski wygląd.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie przykryj tuszę torbą lub folią spożywczą i ubij kurczaka płaską stroną młotka lub specjalnym młotkiem bez goździków na całej powierzchni, szczególnie w okolicy kości. Drobiu nie można pokonać ząbkami młotka, ponieważ ząbki poważnie uszkodzą skórę kurczaka. Musimy zmiażdżyć kości i sprawić, by kurczak był jak najbardziej płaski,tak aby cała powierzchnia dotykała dna patelni, na której będzie smażony.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ze wszystkich stron posyp kurczaka przyprawami do kurczaka (lub specjalną mieszanką tytoniu do kurczaka) i czarnym pieprzem. Używając gotowej mieszanki przypraw, przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często sól i pieprz są już obecne w takich mieszankach, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie i przepełnienie naczynia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz czosnek i przełóż przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj zmielony czosnek z solą, szczyptą pieprzu i mieszanką drobiową. Wlać 1 łyżeczkę.olej roślinny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj wszystko tłuczkiem w moździerzu lub zwykłą łyżką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dokładnie przetrzyj tuszę powstałą aromatyczną mieszanką ze wszystkich stron.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Patelnia powinna mieć taką średnicę, aby rozłożona tusza zmieściła się w niej jako całość. Umieść kurczaka tyłem do góry na patelni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj ptaka talerzem o średnicy mniejszej niż patelnia. Umieść ładunek na talerzu, na przykład słoik z wodą. Piecz na średnim ogniu przez około 15-20 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie odwróć tuszę na tył.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zwróć talerz z ładunkiem i smaż przez kolejne 15 minut, aż pojawi się złoty kolor. Ważne jest, aby upewnić się, że ptak się nie pali, a wszystkie wystające części ściśle przylegają do dna patelni. Zwykle dotyczy to podudzi - są najgorzej smażone i pozostają blade, a reszta tuszy pokryta jest złotobrązową skórką.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gdy grzbiet jest dobrze zrumieniony, ponownie Odwróć kurczaka tyłem do góry i piecz, aż będzie ugotowany, około 10 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przenieś gotowego kurczaka na talerz i podawaj z dowolnym dodatkiem. Smacznego!

jeśli masz mrożonego kurczaka: przeczytaj o tym, jak go rozmrozić ten artykuł dotyczy prawidłowego rozmrażania żywności .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy