skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć kurczaka ze złotą skórką na patelni? Bardzo proste. Aby to zrobić, potrzebujemy samego kurczaka o niewielkich rozmiarach i wadze nie większej niż 1,2 kg i minimum przypraw. Zasadniczo można to zrobić tylko z solą i pieprzem. Ale radzę dodać więcej mieszanki przypraw do kurczaka.
Krok 2:
Umyj kurczaka, osusz. Wytnij tuszę wzdłuż linii klatki piersiowej i rozłóż ręce, nadając jej bardziej płaski wygląd.
Krok 3:
Następnie przykryj tuszę torbą lub folią spożywczą i ubij kurczaka płaską stroną młotka lub specjalnym młotkiem bez goździków na całej powierzchni, szczególnie w okolicy kości. Drobiu nie można pokonać ząbkami młotka, ponieważ ząbki poważnie uszkodzą skórę kurczaka. Musimy zmiażdżyć kości i sprawić, by kurczak był jak najbardziej płaski,tak aby cała powierzchnia dotykała dna patelni, na której będzie smażony.
Krok 4:
Ze wszystkich stron posyp kurczaka przyprawami do kurczaka (lub specjalną mieszanką tytoniu do kurczaka) i czarnym pieprzem. Używając gotowej mieszanki przypraw, przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często sól i pieprz są już obecne w takich mieszankach, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie i przepełnienie naczynia.
Krok 5:
Obierz czosnek i przełóż przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce.
Krok 6:
Wymieszaj zmielony czosnek z solą, szczyptą pieprzu i mieszanką drobiową. Wlać 1 łyżeczkę.olej roślinny.
Krok 7:
Zetrzyj wszystko tłuczkiem w moździerzu lub zwykłą łyżką.
Krok 8:
Dokładnie przetrzyj tuszę powstałą aromatyczną mieszanką ze wszystkich stron.
Krok 9:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Patelnia powinna mieć taką średnicę, aby rozłożona tusza zmieściła się w niej jako całość. Umieść kurczaka tyłem do góry na patelni.
Krok 10:
Przykryj ptaka talerzem o średnicy mniejszej niż patelnia. Umieść ładunek na talerzu, na przykład słoik z wodą. Piecz na średnim ogniu przez około 15-20 minut.
Krok 11:
Następnie odwróć tuszę na tył.
Krok 12:
Zwróć talerz z ładunkiem i smaż przez kolejne 15 minut, aż pojawi się złoty kolor. Ważne jest, aby upewnić się, że ptak się nie pali, a wszystkie wystające części ściśle przylegają do dna patelni. Zwykle dotyczy to podudzi - są najgorzej smażone i pozostają blade, a reszta tuszy pokryta jest złotobrązową skórką.
Krok 13:
Gdy grzbiet jest dobrze zrumieniony, ponownie Odwróć kurczaka tyłem do góry i piecz, aż będzie ugotowany, około 10 minut.
Krok 14:
Przenieś gotowego kurczaka na talerz i podawaj z dowolnym dodatkiem. Smacznego!
jeśli masz mrożonego kurczaka: przeczytaj o tym, jak go rozmrozić ten artykuł dotyczy prawidłowego rozmrażania żywności .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g