skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zrazy mięsne z jajkiem i cebulą? Przygotuj wszystkie produkty. Do nadzienia ugotuj wcześniej jedno jajko kurze. Możesz użyć dowolnego mięsa mielonego, mam mieszane mięso wieprzowe i wołowe. Weź chleb biały, pszenny, u mnie to Bochenek.
Krok 2:
Obierz cebulę. Pokrój cebulę w małe kostki. Aby zapobiec łzawieniu oczu, zwilż nóż i deskę do krojenia zimną wodą.
Krok 3:
Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę na patelni na oleju roślinnym, aż uzyskasz złoty kolor.
Krok 4:
Ugotowane jajko obrać i pokroić w kostkę.
Krok 5:
Połącz pokrojone jajko ze smażoną cebulą i wymieszaj. To będzie farsz. Możesz go posolić do smaku, ale tylko trochę.
Krok 6:
Napełnij miąższ bochenka mlekiem przez 5 minut. Po wyciśnięciu go z nadmiaru mleka.
Krok 7:
Przenieś mięso mielone do miski. Dodaj do niego surowe jajko. Sól i mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 8:
Dodaj zmiękczony bochenek i suche przyprawy do smaku do mielonego mięsa.
Krok 9:
Mięso mielone na zraz mieszaj rękami, aż będzie gładkie.
Krok 10:
Na płaskim talerzu ułóż bułkę tartą. Weź ręce zanurzone w wodzie, surowe mięso mielone, uformuj z niego kulkę. Następnie spłaszcz go w tortillę. Umieść nadzienie z gotowanego jajka i cebuli na środku tortilli. Zrób zrazy o pożądanym rozmiarze. Zwykle biorę 2 łyżki mielonego mięsa i 1 łyżeczkę nadzienia na raz.
Krok 11:
Uformuj rękami zrazy i zwiń je ze wszystkich stron w bułce tartej.
Krok 12:
Na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym smażyć zrazy z obu stron na złoty kolor.
Krok 13:
Podawaj zrazy na gorąco. Smacznego!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g