zrazy mięsne z jajkiem i cebulą na patelni

w pośpiechu, z prostych produktów, bardzo smaczne i łatwe! Zrazy mięsne z jajkiem i cebulą na patelni ugotujesz w 25 minut. To świetne danie na szybką kolację. Podawaj z dowolnym dodatkiem lub sałatką!
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 9 g
tłuszcze 49 % 19 g
węglowodany 28 % 11 g
249 kcal
IG: 27 / 0 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zrazy mięsne z jajkiem i cebulą? Przygotuj wszystkie produkty. Do nadzienia ugotuj wcześniej jedno jajko kurze. Możesz użyć dowolnego mięsa mielonego, mam mieszane mięso wieprzowe i wołowe. Weź chleb biały, pszenny, u mnie to Bochenek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę. Pokrój cebulę w małe kostki. Aby zapobiec łzawieniu oczu, zwilż nóż i deskę do krojenia zimną wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę na patelni na oleju roślinnym, aż uzyskasz złoty kolor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugotowane jajko obrać i pokroić w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połącz pokrojone jajko ze smażoną cebulą i wymieszaj. To będzie farsz. Możesz go posolić do smaku, ale tylko trochę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij miąższ bochenka mlekiem przez 5 minut. Po wyciśnięciu go z nadmiaru mleka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś mięso mielone do miski. Dodaj do niego surowe jajko. Sól i mieszaj, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj zmiękczony bochenek i suche przyprawy do smaku do mielonego mięsa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Mięso mielone na zraz mieszaj rękami, aż będzie gładkie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na płaskim talerzu ułóż bułkę tartą. Weź ręce zanurzone w wodzie, surowe mięso mielone, uformuj z niego kulkę. Następnie spłaszcz go w tortillę. Umieść nadzienie z gotowanego jajka i cebuli na środku tortilli. Zrób zrazy o pożądanym rozmiarze. Zwykle biorę 2 łyżki mielonego mięsa i 1 łyżeczkę nadzienia na raz.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Uformuj rękami zrazy i zwiń je ze wszystkich stron w bułce tartej.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym smażyć zrazy z obu stron na złoty kolor.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podawaj zrazy na gorąco. Smacznego!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy