skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć kurczaka z cebulą na patelni? Do smażenia nadaje się zarówno cały kurczak pokrojony na kawałki, jak i jego poszczególne części. Mam udko. Podzieliłem je na uda i golenie. Umyj i dobrze osusz kawałki, aby kurczak był smażony, a nie gotowany z powodu płynu.
Krok 2:
Włóż mięso z kurczaka do głębokiej miski, posyp solą i dokładnie wymieszaj.
Krok 3:
Wlej rafinowany olej roślinny na suchą patelnię i dobrze go podgrzej. Nie spiesz się, aby położyć kurczaka, patelnia powinna być gorąca, a następnie otrzymasz złotą skórkę. Połóż mięso skórą do dołu i smaż na dużym ogniu przez 10 minut z jednej strony, aż utworzy się złoty kolor.
Krok 4:
Po 10 minutach Odwróć mięso i smaż przez kolejne 10 minut, nie zmniejszaj ognia. Dzięki temu & quot; zapieczętujesz & quot; sok w środku, dzięki czemu kurczak będzie miękki i soczysty.
Krok 5:
Podczas smażenia kurczaka cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.
Krok 6:
Po 20 minutach od rozpoczęcia smażenia kurczaka dodaj do niego cebulę i dodaj przyprawy: wziąłem specjalną przyprawę & quot;do kurczaka & quot;, która zawiera wiele składników, możesz wziąć & quot; Curry & quot; w czystej postaci. Ponadto, jeśli chcesz, możesz dodatkowo dodać suszony lub świeży czosnek. Nie dodałam, bo już była w mojej przyprawie.
Krok 7:
Wszystko dobrze wymieszaj, obróć mięso z kurczaka kilka razy, aby zawaliło się w przyprawie ze wszystkich stron. Zmniejsz ogień do umiarkowanego, przykryj patelnię i smaż kurczaka przez kolejne 10 minut.
Krok 8:
Po 10 minutach ponownie Odwróć mięso, również obróć cebulę, aby się nie przypaliła. Ponownie przykryj patelnię pokrywką i smaż kurczaka na tym samym umiarkowanym ogniu przez kolejne 10 minut, aż będzie miękki. Przebij mięso nożem: jeśli nóż łatwo wchodzi i płynie jasny sok, jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony — musisz kontynuować gotowanie. Podawaj gotowego kurczaka natychmiast, na gorąco. Smacznego!
to danie jest idealne na lunch. Możesz podać do niego dowolny dodatek: tłuczone ziemniaki, makaron, makaron, ryż, kaszę gryczaną, różne zboża itp. Podobał mi się smak pieczonych udek z sosem sojowym w tym przepisie — jest idealny do takich potraw. Możesz również użyć sosu śmietanowego lub keczupu.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób rozmrażania kurczaka, przeczytaj artykuł o prawidłowym rozmrażaniu żywności .
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Udko z kurczaka - 185 kcal/100g