smażone ziemniaki ze smalcem i cebulą na patelni

pyszne, aromatyczne i satysfakcjonujące danie z prostych potraw! Smażone ziemniaki ze smalcem na patelni nadają się na rodzinny obiad lub kolację. Doskonałym dodatkiem będą świeże warzywa, marynowane grzyby, sałatki, sosy słodko-kwaśne.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 50 % 15 g
węglowodany 43 % 13 g
190 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak smażyć ziemniaki ze smalcem i cebulą na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Smalec można przyjmować z niewielką ilością mięsa lub bez żył mięsnych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki, spłucz je i pokrój w paski. Ogólnie rzecz biorąc, możesz pokroić w dowolny kształt, ale bardzo lubię to paski-tak smaczniejsze! Opłucz pokrojone ziemniaki wodą, aby zmyć nadmiar skrobi. Dzięki temu ziemniaki rozpadną się mniej podczas smażenia. Następnie spuść całą wodę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Smalec pokroić w plastry. Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i upuść bardzo mało oleju roślinnego. Połóż smalec i smaż przez 3-5 minut na małym ogniu z obu stron. Podczas smażenia tłuszcz pojawi się już od samego tłuszczu. Dlatego nie musisz już dodawać oleju.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę, opłucz i drobno posiekaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj posiekaną cebulę na patelnię do smalcu i smaż wszystko razem przez kilka minut, aż pojawi się charakterystyczny smak. Smaż smalec i cebulę według własnego gustu. Smalec można smażyć jeszcze mocniej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie włóż umyte ziemniaki na patelnię, wymieszaj ze smalcem i smaż do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Smażenie zajmuje zwykle 15-20 minut. Jeśli chcesz uzyskać chrupiącą wersję, nie przykrywaj pokrywką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pod koniec gotowania dodaj trochę soli do ziemniaków. Możesz dodać trochę suszonych aromatycznych ziół. Przed podaniem posyp zieloną cebulą. Smacznego!

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).  

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy