skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak smażyć ziemniaki ze smalcem i cebulą na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Smalec można przyjmować z niewielką ilością mięsa lub bez żył mięsnych.
Krok 2:
Obierz ziemniaki, spłucz je i pokrój w paski. Ogólnie rzecz biorąc, możesz pokroić w dowolny kształt, ale bardzo lubię to paski-tak smaczniejsze! Opłucz pokrojone ziemniaki wodą, aby zmyć nadmiar skrobi. Dzięki temu ziemniaki rozpadną się mniej podczas smażenia. Następnie spuść całą wodę.
Krok 3:
Smalec pokroić w plastry. Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i upuść bardzo mało oleju roślinnego. Połóż smalec i smaż przez 3-5 minut na małym ogniu z obu stron. Podczas smażenia tłuszcz pojawi się już od samego tłuszczu. Dlatego nie musisz już dodawać oleju.
Krok 4:
Obierz cebulę, opłucz i drobno posiekaj.
Krok 5:
Dodaj posiekaną cebulę na patelnię do smalcu i smaż wszystko razem przez kilka minut, aż pojawi się charakterystyczny smak. Smaż smalec i cebulę według własnego gustu. Smalec można smażyć jeszcze mocniej.
Krok 6:
Następnie włóż umyte ziemniaki na patelnię, wymieszaj ze smalcem i smaż do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Smażenie zajmuje zwykle 15-20 minut. Jeśli chcesz uzyskać chrupiącą wersję, nie przykrywaj pokrywką.
Krok 7:
Pod koniec gotowania dodaj trochę soli do ziemniaków. Możesz dodać trochę suszonych aromatycznych ziół. Przed podaniem posyp zieloną cebulą. Smacznego!
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g