mintaj smażony w jajku i mące na patelni

bardzo szybki, bardzo prosty, bardzo smaczny-na każdy dzień! Mintaj smażony w jajku i mące na patelni okazuje się soczysty, apetyczny. Nadaje się do wszelkich dodatków warzywnych, makaronu, gotowanych kaszy. Okaże się szczególnie smaczny, jeśli polej go sosem rybnym.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 14 g
tłuszcze 24 % 7 g
węglowodany 28 % 8 g
149 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć mintaja w jajku i mące na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Możesz wziąć dowolne części ryby, mam filet z mintaja. Jeśli to konieczne, najpierw rozmrozić rybę. Skrop rybę odrobiną soku z cytryny. Jajka umyć i osuszyć serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj dwa głębokie talerze. W jednym z talerzy rozbij surowe jajko i lekko wstrząśnij trzepaczką. Nie trzeba ubijać, wystarczy wymieszać, aby połączyć białko i żółtko. Wsyp mąkę do innego talerza. Do mąki dodaj sól i suche przyprawy. Zwykle używam gotowego zestawu przypraw do ryb. Wymieszaj mąkę z przyprawami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój filet z mintaja na porcje mniej więcej tej samej wielkości. Nie musisz być zbyt drobny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zanurz każdy kawałek ryby w jajku, a następnie zwiń w mieszance mąki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Następnie ułóż kawałki ryby panierowane w mące. Smaż rybę na średnim ogniu, 3-4 minuty z każdej strony.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kawałki ryby staną się apetyczne, złote. Ze względu na to, że ryba jest panierowana w jajku i mące, nie rozpada się podczas smażenia, pozostaje nienaruszona.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż gotową rybę na talerzu pokrytym papierowymi serwetkami. Po co układać serwetki? Jest to konieczne, aby usunąć nadmiar oleju z ryby. Po prostu wchłonie się w serwetki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj gotową rybę na gorąco. Jest bardzo smaczna. Jeśli chcesz, możesz uzupełnić rybę dodatkiem, na przykład puree ziemniaczanym. Smacznego!

mintaj w postaci fileta jest wygodny, ponieważ nie ma w nim pestek. Dotyczy to zwłaszcza menu dla dzieci.
Gotuj z przyjemnością!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy