skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć mintaja w jajku i mące na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Możesz wziąć dowolne części ryby, mam filet z mintaja. Jeśli to konieczne, najpierw rozmrozić rybę. Skrop rybę odrobiną soku z cytryny. Jajka umyć i osuszyć serwetkami.
Krok 2:
Przygotuj dwa głębokie talerze. W jednym z talerzy rozbij surowe jajko i lekko wstrząśnij trzepaczką. Nie trzeba ubijać, wystarczy wymieszać, aby połączyć białko i żółtko. Wsyp mąkę do innego talerza. Do mąki dodaj sól i suche przyprawy. Zwykle używam gotowego zestawu przypraw do ryb. Wymieszaj mąkę z przyprawami.
Krok 3:
Pokrój filet z mintaja na porcje mniej więcej tej samej wielkości. Nie musisz być zbyt drobny.
Krok 4:
Zanurz każdy kawałek ryby w jajku, a następnie zwiń w mieszance mąki.
Krok 5:
Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Następnie ułóż kawałki ryby panierowane w mące. Smaż rybę na średnim ogniu, 3-4 minuty z każdej strony.
Krok 6:
Kawałki ryby staną się apetyczne, złote. Ze względu na to, że ryba jest panierowana w jajku i mące, nie rozpada się podczas smażenia, pozostaje nienaruszona.
Krok 7:
Połóż gotową rybę na talerzu pokrytym papierowymi serwetkami. Po co układać serwetki? Jest to konieczne, aby usunąć nadmiar oleju z ryby. Po prostu wchłonie się w serwetki.
Krok 8:
Podawaj gotową rybę na gorąco. Jest bardzo smaczna. Jeśli chcesz, możesz uzupełnić rybę dodatkiem, na przykład puree ziemniaczanym. Smacznego!
mintaj w postaci fileta jest wygodny, ponieważ nie ma w nim pestek. Dotyczy to zwłaszcza menu dla dzieci.
Gotuj z przyjemnością!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g