skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć udko z czosnkiem na patelni? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz.
Krok 2:
Opłucz udka z kurczaka pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć z nich nadmiar wilgoci.
Krok 3:
Umieść udka w przestronnej misce i posyp je solą i przyprawami. Jako przyprawę możesz użyć dowolnego według własnego gustu. Dodałam trochę papryki i czarnego mielonego pieprzu.
Krok 4:
Obierz czosnek i przełóż przez prasę do miski do udek. Dodaj kilka łyżek oliwy z oliwek.
Krok 5:
Wymieszaj wszystkie przyprawy z udkami, dokładnie je wcierając. Pozostaw udka do marynowania na 1-2 godziny. Możesz zostawić na dłuższy czas, ale następnie włóż je do lodówki, przykrywając folią spożywczą.
Krok 6:
Do smażenia rozgrzej patelnię do gorącej i wlej na nią oliwę z oliwek. Połóż nogi i usmaż je na gorącej patelni z obu stron.
Krok 7:
Nogi pokryją się złotą skórką. Zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie przez 20 do 25 minut, od czasu do czasu obracając. Jeśli chcesz, aby były chrupiące, gotuj bez przykrycia.
Krok 8:
Przebij udko nożem-jeśli pojawi się lekki sok, kurczak jest gotowy. Jeśli sok jest różowy, pozwól mu trochę dłużej się usmażyć. Zdejmij gotowe udka z ognia i dodaj świeżo wyciśnięty czosnek na wierzch, aby nadać mięsu więcej smaku.
Krok 9:
Udka z kurczaka są niesamowicie smaczne i soczyste. Przystawka ziemniaczana jest dla nich idealna. Smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Udko z kurczaka - 185 kcal/100g