pieczone udka na patelni z kurczakiem czosnkowym

pyszne, apetyczne, soczyste, ze skórką, łatwe i proste! Smażone udka na patelni z czosnkiem to jedna z najprostszych, ale bardzo smacznych opcji gotowania kurczaka. Nikt nie może się oprzeć ich pysznemu zapachowi!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 20 g
tłuszcze 42 % 15 g
węglowodany 3 % 1 g
222 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć udko z czosnkiem na patelni? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz udka z kurczaka pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć z nich nadmiar wilgoci.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść udka w przestronnej misce i posyp je solą i przyprawami. Jako przyprawę możesz użyć dowolnego według własnego gustu. Dodałam trochę papryki i czarnego mielonego pieprzu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz czosnek i przełóż przez prasę do miski do udek. Dodaj kilka łyżek oliwy z oliwek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj wszystkie przyprawy z udkami, dokładnie je wcierając. Pozostaw udka do marynowania na 1-2 godziny. Możesz zostawić na dłuższy czas, ale następnie włóż je do lodówki, przykrywając folią spożywczą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do smażenia rozgrzej patelnię do gorącej i wlej na nią oliwę z oliwek. Połóż nogi i usmaż je na gorącej patelni z obu stron.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nogi pokryją się złotą skórką. Zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie przez 20 do 25 minut, od czasu do czasu obracając. Jeśli chcesz, aby były chrupiące, gotuj bez przykrycia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przebij udko nożem-jeśli pojawi się lekki sok, kurczak jest gotowy. Jeśli sok jest różowy, pozwól mu trochę dłużej się usmażyć. Zdejmij gotowe udka z ognia i dodaj świeżo wyciśnięty czosnek na wierzch, aby nadać mięsu więcej smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Udka z kurczaka są niesamowicie smaczne i soczyste. Przystawka ziemniaczana jest dla nich idealna. Smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia. 

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Udko z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy