kotlety z wątróbki wołowej

bardzo smaczne, miękkie, delikatne, soczyste, po drugie dla rodziny! Kotlety z wątroby wołowej są niezwykle miękkie dzięki wstępnemu moczeniu w mleku. Możesz namoczyć wątrobę przez noc, aby później bardzo szybko ją ugotować. To idealny, pyszny rodzinny obiad, bardzo zdrowy!
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 13 g
tłuszcze 26 % 7 g
węglowodany 26 % 7 g
145 kcal
IG: 63 / 0 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety z wątroby wołowej? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Jeśli chcesz, możesz wziąć na przykład wątrobę wieprzową, ale bardziej lubię wołowinę. Weź mleko o dowolnej zawartości tłuszczu. Najlepiej nie rozmrażać wątroby do samego końca, w takim przypadku lepiej będzie pokroić na porcje.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń cienki film z powierzchni wątroby. To ona ściska kawałek wątroby podczas gotowania. Jeśli film jest trudny do usunięcia, zalej wątrobę gorącą wodą, a nie wrzącą wodą, a wtedy wszystko okaże się bez trudności. Usuń również wszelkie żyły i przewody. Umyj wątrobę i osusz ją ręcznikami papierowymi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój wątrobę, jeśli to możliwe, na identyczne kawałki o grubości około jednego centymetra. Jeśli nie rozmroziłeś całkowicie wątroby, bez trudu pokroisz ją nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Złóż kawałki wątroby do głębokiej miski i napełnij całkowicie mlekiem. Wątroba nasiąknie i stanie się bardziej delikatna i smaczna. Wyjmij miskę do lodówki i pozostaw wszystko na 3-4 godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W osobnej czystej misce dodaj mąkę, dodaj sól i czarny pieprz, wymieszaj. Sól to mąka, a nie wątroba. Dlaczego musisz solić mąkę? Ponieważ gdy tylko posolisz bezpośrednio wątrobę, stanie się sztywna.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij wątrobę z mleka, strząśnij jej resztki i trochę ubij samą wątrobę. Zrób to powoli, przykrywając mięso folią spożywczą-wątroba jest bardzo delikatnym produktem, łatwo ją zniszczyć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ostrożnie przenieś wątrobę do miski z mieszanką mąki i dobrze zwiń ją ze wszystkich stron.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem i podgrzej na średnim ogniu. Umieść kotlety z wątroby w rozgrzanym oleju i smaż z jednej strony przez około 5-6 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Odwróć wątrobę na drugą stronę i gotuj przez kolejne 4-5 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej wodę na patelnię i przykryj pokrywką. Gotuj przez kolejne 2-3 minuty i podawaj natychmiast. Najlepiej wlać gorącą wodę na patelnię, aby nie było różnicy temperatur, co nie wpływa zbyt dobrze na smak i miękkość wątroby.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj kotlety z wątróbki wołowej z ulubionym dodatkiem lub z warzywami i ziołami. Smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy