skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety z wątroby wołowej? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Jeśli chcesz, możesz wziąć na przykład wątrobę wieprzową, ale bardziej lubię wołowinę. Weź mleko o dowolnej zawartości tłuszczu. Najlepiej nie rozmrażać wątroby do samego końca, w takim przypadku lepiej będzie pokroić na porcje.
Krok 2:
Usuń cienki film z powierzchni wątroby. To ona ściska kawałek wątroby podczas gotowania. Jeśli film jest trudny do usunięcia, zalej wątrobę gorącą wodą, a nie wrzącą wodą, a wtedy wszystko okaże się bez trudności. Usuń również wszelkie żyły i przewody. Umyj wątrobę i osusz ją ręcznikami papierowymi.
Krok 3:
Pokrój wątrobę, jeśli to możliwe, na identyczne kawałki o grubości około jednego centymetra. Jeśli nie rozmroziłeś całkowicie wątroby, bez trudu pokroisz ją nożem.
Krok 4:
Złóż kawałki wątroby do głębokiej miski i napełnij całkowicie mlekiem. Wątroba nasiąknie i stanie się bardziej delikatna i smaczna. Wyjmij miskę do lodówki i pozostaw wszystko na 3-4 godziny.
Krok 5:
W osobnej czystej misce dodaj mąkę, dodaj sól i czarny pieprz, wymieszaj. Sól to mąka, a nie wątroba. Dlaczego musisz solić mąkę? Ponieważ gdy tylko posolisz bezpośrednio wątrobę, stanie się sztywna.
Krok 6:
Wyjmij wątrobę z mleka, strząśnij jej resztki i trochę ubij samą wątrobę. Zrób to powoli, przykrywając mięso folią spożywczą-wątroba jest bardzo delikatnym produktem, łatwo ją zniszczyć.
Krok 7:
Ostrożnie przenieś wątrobę do miski z mieszanką mąki i dobrze zwiń ją ze wszystkich stron.
Krok 8:
Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem i podgrzej na średnim ogniu. Umieść kotlety z wątroby w rozgrzanym oleju i smaż z jednej strony przez około 5-6 minut.
Krok 9:
Odwróć wątrobę na drugą stronę i gotuj przez kolejne 4-5 minut.
Krok 10:
Wlej wodę na patelnię i przykryj pokrywką. Gotuj przez kolejne 2-3 minuty i podawaj natychmiast. Najlepiej wlać gorącą wodę na patelnię, aby nie było różnicy temperatur, co nie wpływa zbyt dobrze na smak i miękkość wątroby.
Krok 11:
Podawaj kotlety z wątróbki wołowej z ulubionym dodatkiem lub z warzywami i ziołami. Smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g