skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć filet z dorsza na patelni? Wystarczy schłodzony lub mrożony filet rybny. Jak rozmrażać filety z dorsza? Napełnij go zimną wodą lub wcześniej przenieś na dolną półkę lodówki. Po rozmrożeniu spłucz i osusz ręcznikami papierowymi. Nie używaj kuchenki mikrofalowej ani gorącej wody do rozmrażania, filety po prostu się rozpadną. Usuń małe kości (wygodnie jest użyć do tego pincety). Pokrój rybę na małe plasterki.
Krok 2:
Na patelnię wlej rafinowany olej roślinny lub dowolny olej o wysokiej temperaturze dymienia. Podgrzej na średnim ogniu. Do smażenia lepiej jest użyć nieprzywierającej patelni, aby ryba nie przykleiła się do dna.
Krok 3:
Dodaj plasterki masła, aby uzyskać najlepszy smak. Rozpuść go przy ciągłym mieszaniu. Dno patelni powinno być całkowicie pokryte olejem. Jak zrozumieć, że olej się rozgrzał? Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, olej jest wystarczająco rozgrzany. Możesz smażyć.
Krok 4:
Umieść filety rybne na patelni. Aby było lepiej usmażone, nie układaj kawałków ciasno do siebie. Pozostaw między nimi około 1 centymetra. Jak usmażyć rybę, aby olej nie rozpryskiwał się we wszystkich kierunkach? Filety rybne należy dobrze wysuszyć z wilgoci. Ostrożnie umieść plastry na patelni. Nie smażyć w wysokich temperaturach. Nie przekręcaj patelni! Zmniejsz ogień do średniego poziomu. Jeśli Tak, użyj czapki z siatki.
Krok 5:
Sól według własnych upodobań. Lepiej solić ryby przed gotowaniem lub na początku smażenia. Jeśli dodasz trochę soli do tłuszczu, w którym smażone są plastry ryby, nie przyklei się do patelni.
Krok 6:
Grilluj rybę na małym ogniu, aż będzie miękka. Czas gotowania około 5-10 minut. Wszystko zależy od wielkości i grubości kawałków ryby. Gotowy dorsz pokryje się złotą skórką. Jeśli chcesz, przykryj patelnię pokrywką. W takim przypadku ryba będzie szybsza i lepiej smażona, ale nie będzie Skórki. Ważne jest, aby nie obracać filetów podczas smażenia, w przeciwnym razie rozpadnie się na wiele małych kawałków. Często podlewaj go olejem z dna patelni, wtedy stanie się bardziej soczysty.
Krok 7:
Połóż gotowy filet rybny na ręcznikach papierowych, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Podawaj danie na gorąco. Gotowane lub smażone ziemniaki, kruchy duszony ryż, kasza gryczana lub makaron nadają się do dekoracji. Smacznego!
pieczony filet z dorsza jest delikatny, miękki i lekki. W naczyniu rybnym nie ma zbyt wielu kalorii, więc możesz gotować i jeść podczas diety. Doskonale komponuje się filet rybny z sos cytrynowy.
ten przepis będzie pasował do każdej chudej białej ryby morskiej. Dorsz doskonale zastąpi boczek, morszczuk, plamiak. Oprócz filetów można wziąć całą rybę lub prasować w brykietach. Rozmrozić prasowaną na dolnej półce lodówki. Dzięki powolnemu procesowi rozmrażania struktura mięsa nie ulegnie uszkodzeniu. Pozwól płynowi spłynąć, osusz i gotuj zgodnie z opisem. Zrób filet z całej ryby.
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Filet z dorsza - 80 kcal/100g