skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć karpia na patelni ? Przygotuj wszystkie produkty wymienione na liście. W przepisie użyłam karpia lustrzanego o wadze około 1200-1400 gramów. Jeśli masz rybę z zamrażarki, należy ją wcześniej wyjąć z zamrażarki i pozostawić w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia. Oczyść karpia z łusek, wypatrosz i usuń płetwy.
Krok 2:
Umyj rybę, osusz papierowymi serwetkami i pokrój na kawałki o tej samej szerokości (około 1,5-2 cm każdy).
Krok 3:
Posolić każdy kawałek ze wszystkich stron i posypać ulubionymi suchymi przyprawami. Użyłam mielonej słodkiej papryki i szczypty suchej bazylii. Możesz wziąć gotową mieszankę dla ryb.
Krok 4:
Przesiej mąkę przez sito na płaskim, szerokim talerzu. Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej niż podano w przepisie. Zwiń każdy kawałek ryby w mące.
Krok 5:
Na patelni rozgrzej rafinowany olej roślinny. Włóż karpia do smażenia. Na umiarkowanym ogniu gotuj przez około 5-6 minut, aż pojawi się chrupiąca, apetyczna skórka.
Krok 6:
Następnie odwróć rybę na bok i smaż przez kolejne 5-6 minut.
Krok 7:
Odwróć karpia na drugą stronę. Gotuj ponownie przez około pięć minut.
Krok 8:
Na koniec połóż rybę na pozostałej czwartej stronie i ugotuj. W sumie Karp był smażony przez 20-25 minut. Ułóż gotowe kawałki na serwetkach, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Podawaj karpia na ciepło lub na zimno.
smacznego!
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Karp pieczony - 196 kcal/100g
- Karp gotowany - 102 kcal/100g
- Karp świeży - 112 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g