karp smażony na patelni

niezrównana pyszna, najbardziej soczysta ryba na szybki obiad! Karp smażony na patelni w połączeniu z dowolnym dodatkiem posłuży jako doskonała opcja urozmaicenia codziennego menu. Podawaj na ciepło lub na zimno ze świeżymi warzywami.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 15 g
tłuszcze 42 % 11 g
węglowodany 0 % 0 g
155 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć karpia na patelni ? Przygotuj wszystkie produkty wymienione na liście. W przepisie użyłam karpia lustrzanego o wadze około 1200-1400 gramów. Jeśli masz rybę z zamrażarki, należy ją wcześniej wyjąć z zamrażarki i pozostawić w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia. Oczyść karpia z łusek, wypatrosz i usuń płetwy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj rybę, osusz papierowymi serwetkami i pokrój na kawałki o tej samej szerokości (około 1,5-2 cm każdy).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posolić każdy kawałek ze wszystkich stron i posypać ulubionymi suchymi przyprawami. Użyłam mielonej słodkiej papryki i szczypty suchej bazylii. Możesz wziąć gotową mieszankę dla ryb.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę przez sito na płaskim, szerokim talerzu. Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej niż podano w przepisie. Zwiń każdy kawałek ryby w mące.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej rafinowany olej roślinny. Włóż karpia do smażenia. Na umiarkowanym ogniu gotuj przez około 5-6 minut, aż pojawi się chrupiąca, apetyczna skórka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie odwróć rybę na bok i smaż przez kolejne 5-6 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Odwróć karpia na drugą stronę. Gotuj ponownie przez około pięć minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na koniec połóż rybę na pozostałej czwartej stronie i ugotuj. W sumie Karp był smażony przez 20-25 minut. Ułóż gotowe kawałki na serwetkach, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Podawaj karpia na ciepło lub na zimno.

smacznego!

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Karp pieczony - 196   kcal/100g
  • Karp gotowany - 102   kcal/100g
  • Karp świeży - 112   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy