pierogi smażone z serem na patelni

niezwykle smaczne i niezwykłe w przygotowaniu danie! Pierogi smażone z serem na patelni urozmaicają twoje menu, zwłaszcza jeśli masz dość tych samych, przygotowanych w tradycyjny sposób. Przepyszna skórka serowa sprawia, że to danie jest naprawdę pyszne! I gotuje się tylko przez 15 minut!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 6 g
tłuszcze 35 % 13 g
węglowodany 49 % 18 g
212 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć pierogi z serem na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Weź najzwyklejsze pierogi z zamrażarki. Nie musisz ich wcześniej rozmrażać. Natychmiast ugotujemy zamrożone. Weź ser, który chcesz, najważniejsze jest to, że łatwo się zetrze i szybko się rozpuści.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i ułóż mrożone pierogi. Smaż je przez 2-3 minuty, aż będą złote.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wlej gorącą wodę na patelnię. Dodaj trochę soli i przyprawy. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj pierogi przez 10 minut na małym ogniu, nie zapominając o ich okresowym mieszaniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gotowania pierogi wzrosną, staną się miękkie i apetyczne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obficie posyp powierzchnię pierogów startym serem. Przykryj i trzymaj w ogniu jeszcze przez kilka minut. W tym czasie ser całkowicie się stopi.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pierogi z grilla z serem są gotowe! Posyp je świeżymi ziołami i podawaj. Smacznego!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal / 100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal / 100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pierogi - 255   kcal / 100g

Podobne przepisy