paluszki twarogowe smażone na oleju na patelni

na śniadanie, bujne, najsmaczniejsze, rozpływają się w ustach! Paluszki twarogowe smażone na oleju to kolejny przepis na skarbonkę pysznych dań z twarogu. Wewnątrz patyczki są bardzo delikatne, a na zewnątrz pokryte są chrupiącą skórką. Na śniadanie jest po prostu idealne. A także na popołudniową przekąskę.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 51 % 35 g
węglowodany 37 % 25 g
435 kcal
IG: 0 / 8 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić paluszki twarogowe? Przygotuj składniki. Wybierz twaróg dobrej jakości, bez substytutów tłuszczu mlecznego. Zawartość tłuszczu może być dowolna. Pamiętaj, że im wyższy procent tłuszczu, tym bardziej kaloryczne staje się danie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz jajko z cukrem i cukrem waniliowym. Ubij wszystko trzepaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przetrzyj twaróg przez sito. Dzięki temu pozbędziesz się grudek, a twaróg stanie się delikatny i jednorodny. Zamiast sita możesz przebić twaróg za pomocą blendera zanurzeniowego. Dodaj twaróg do ubitych jajek i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę i wlej do miski z masą twarogową. Zagnieść lepkie, gładkie ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z gotowego ciasta rozwałkuj wiązki na posypanej mąką powierzchni roboczej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój opaskę uciskową na małe, identyczne kawałki. Z każdego kawałka ciasta rozwałkuj patyczki tego samego rozmiaru.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Smażyć paluszki twarogowe na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Smaż je w małych partiach, aby patyczki swobodnie unosiły się na patelni. Wyjmij gotowe patyczki łyżką cedzakową z głębokiego smażenia i połóż na ręcznikach papierowych, aby nadmiar tłuszczu został wchłonięty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż paluszki twarogowe na talerzu, posyp cukrem pudrem i udekoruj miętą. Smacznego!

twaróg jest klasyfikowany według zawartości tłuszczu na: tłuszcz (18 %), półtłusty (9 %) i niskotłuszczowy twaróg (nie więcej niż 3 %). Pogrubienie obejmuje również miękki twaróg dietetyczny. 

twaróg to wspaniały koncentrat mleczny z dużą ilością soli wapnia. Zawiera od 14 do 18% dobrze zbilansowanego białka. Twaróg nie ma struktury tkankowej ani komórkowej. To odróżnia go od źródeł białka zwierzęcego, takich jak ryby, mięso i drób. Płatki twarogu są lekkostrawne.

pod względem ilości soli wapnia i fosforu, a także fizjologicznie korzystnego stosunku ich do siebie, twarożek wyróżnia się korzystnie na tle innych produktów spożywczych.

uważa się, że najzdrowszym twarogiem jest ten, który został ugotowany w domu. Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych przepisów na domowy twarożek.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal / 100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy