tortille cebulowe na patelni

przepyszne, drożdżowe, niedrogie, na obfitą przekąskę! Tortille cebulowe smażone na patelni to świetna alternatywa dla białych! Przepis jest prosty, ale wymaga trochę wysiłku i czasu. Ale wynik cię zadowoli. Okazuje się, że ciasta są chrupiące, przewiewne, smaczne. Możesz je gotować z różnymi nadzieniami.
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 43 % 22 g
węglowodany 47 % 24 g
303 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić tortille cebulowe na patelni? Na początek zagnieść ciasto drożdżowe. Odmierz potrzebne składniki. Pamiętaj, aby przesadzić mąkę, aby nasycić ją tlenem, a następnie ciasta okażą się przewiewne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podgrzej mleko do 40 stopni. W gorętszym drożdże umrą, ale w zimnym nie będą działać. Dodaj sól, cukier i wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnym pojemniku połącz przesianą mąkę i suche drożdże. Zamiast suchych drożdży możesz użyć świeżych drożdży, ale musisz wziąć trzy razy więcej niż suchych.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mleko do głębokiego pojemnika i dodaj mąkę z drożdżami. Wlej olej roślinny. Zagnieść ciasto najpierw łyżką, a następnie rękami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ponieważ mąka jest inna, może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Skoncentruj się na konsystencji ciasta. Nie powinien pozostawać w tyle za ścianami naczyń, przylgnie do rąk, dlatego posmaruj trochę oleju roślinnego. Przykryj pojemnik ciastem ręcznikiem i wyślij w ciepłe miejsce na 30-40 minut. W tym czasie ciasto powinno znacznie zwiększyć objętość.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jak zrobić nadzienie do tortilli? Przygotuj składniki. Weź dwie duże żarówki. Obierz je i spłucz zimną wodą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój cebulę w cienkie ćwiartki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej rafinowany olej roślinny na patelnię i podgrzej. Ułóż cebulę i smaż, ciągle mieszając, aż będzie miękka i złocista. Dodaj trochę soli do swoich upodobań. Niech gotowe nadzienie cebulowe ostygnie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zacznij formować tortille. Powierzchnię roboczą (mam matę silikonową) i ręce lekko posmaruj olejem roślinnym. Rozłóż ciasto, zmiażdż je.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podziel ciasto na 10 równych części.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozwałkuj każdy kawałek ciasta wałkiem do ciasta w kółko o grubości około 3 mm.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Umieść około 1,5-2 herbaty na środku koła. l nadzienia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zamknij nadzienie, zbierając i łącząc krawędzie ciasta. Uformuj takie kulki. Przykryj je folią lub ręcznikiem papierowym i pozostaw na 10 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Teraz za pomocą wałka do ciasta delikatnie zwiń każdą kulkę w tortillę o grubości około 1 centymetra i średnicy 14 centymetrów.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wlej olej roślinny na patelnię i dobrze go podgrzej. Olej można stosować z oliwek lub słonecznika, najważniejsze jest to, że jest rafinowany. Ostrożnie zanurz jedno ciasto we wrzącym oleju. Smażyć na złoty kolor z jednej strony przez około 4 minuty.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Odwróć tortillę i smaż z drugiej strony przez około 2 minuty.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozłóż gotowe tortille na ręcznikach papierowych, które wchłoną nadmiar tłuszczu.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Gotowe tortille są szczególnie smaczne na gorąco. Ale można je podgrzać następnego dnia w kuchence mikrofalowej. Podawaj tortille z marynatami, świeżymi warzywami, sałatkami. Smacznego!

nadzienia mogą być różne, na przykład z serem, zieloną cebulą i gotowanym jajkiem, wcześniej smażonymi grzybami lub mielonym mięsem. 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!). 
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony. 
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy