skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić tortille cebulowe na patelni? Na początek zagnieść ciasto drożdżowe. Odmierz potrzebne składniki. Pamiętaj, aby przesadzić mąkę, aby nasycić ją tlenem, a następnie ciasta okażą się przewiewne.
Krok 2:
Podgrzej mleko do 40 stopni. W gorętszym drożdże umrą, ale w zimnym nie będą działać. Dodaj sól, cukier i wymieszaj.
Krok 3:
W osobnym pojemniku połącz przesianą mąkę i suche drożdże. Zamiast suchych drożdży możesz użyć świeżych drożdży, ale musisz wziąć trzy razy więcej niż suchych.
Krok 4:
Wlej mleko do głębokiego pojemnika i dodaj mąkę z drożdżami. Wlej olej roślinny. Zagnieść ciasto najpierw łyżką, a następnie rękami.
Krok 5:
Ponieważ mąka jest inna, może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Skoncentruj się na konsystencji ciasta. Nie powinien pozostawać w tyle za ścianami naczyń, przylgnie do rąk, dlatego posmaruj trochę oleju roślinnego. Przykryj pojemnik ciastem ręcznikiem i wyślij w ciepłe miejsce na 30-40 minut. W tym czasie ciasto powinno znacznie zwiększyć objętość.
Krok 6:
Jak zrobić nadzienie do tortilli? Przygotuj składniki. Weź dwie duże żarówki. Obierz je i spłucz zimną wodą.
Krok 7:
Pokrój cebulę w cienkie ćwiartki.
Krok 8:
Wlej rafinowany olej roślinny na patelnię i podgrzej. Ułóż cebulę i smaż, ciągle mieszając, aż będzie miękka i złocista. Dodaj trochę soli do swoich upodobań. Niech gotowe nadzienie cebulowe ostygnie.
Krok 9:
Zacznij formować tortille. Powierzchnię roboczą (mam matę silikonową) i ręce lekko posmaruj olejem roślinnym. Rozłóż ciasto, zmiażdż je.
Krok 10:
Podziel ciasto na 10 równych części.
Krok 11:
Rozwałkuj każdy kawałek ciasta wałkiem do ciasta w kółko o grubości około 3 mm.
Krok 12:
Umieść około 1,5-2 herbaty na środku koła. l nadzienia.
Krok 13:
Zamknij nadzienie, zbierając i łącząc krawędzie ciasta. Uformuj takie kulki. Przykryj je folią lub ręcznikiem papierowym i pozostaw na 10 minut.
Krok 14:
Teraz za pomocą wałka do ciasta delikatnie zwiń każdą kulkę w tortillę o grubości około 1 centymetra i średnicy 14 centymetrów.
Krok 15:
Wlej olej roślinny na patelnię i dobrze go podgrzej. Olej można stosować z oliwek lub słonecznika, najważniejsze jest to, że jest rafinowany. Ostrożnie zanurz jedno ciasto we wrzącym oleju. Smażyć na złoty kolor z jednej strony przez około 4 minuty.
Krok 16:
Odwróć tortillę i smaż z drugiej strony przez około 2 minuty.
Krok 17:
Rozłóż gotowe tortille na ręcznikach papierowych, które wchłoną nadmiar tłuszczu.
Krok 18:
Gotowe tortille są szczególnie smaczne na gorąco. Ale można je podgrzać następnego dnia w kuchence mikrofalowej. Podawaj tortille z marynatami, świeżymi warzywami, sałatkami. Smacznego!
nadzienia mogą być różne, na przykład z serem, zieloną cebulą i gotowanym jajkiem, wcześniej smażonymi grzybami lub mielonym mięsem.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g