Pizza kefirowa w powolnej kuchence

aromatyczna pizza w powolnej kuchence - to bardzo proste! Wcześniej wydawało mi się niemożliwe upieczenie pizzy w powolnej kuchence, ale po raz pierwszy nie wyobrażam sobie, jak mogłem wcześniej upiec inaczej-bardzo wygodne i proste!
AnnageAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 7 g
tłuszcze 33 % 11 g
węglowodany 45 % 15 g
176 kcal
IG: 20 / 0 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

na początek przygotuj ciasto:
- wlej kefir do głębokiej miski, wlej do niej sodę (poczekaj minutę lub dwie, aż reakcja minie);
- wlej stopioną margarynę, dodaj sól i cukier;
- rozbijamy jajko, wszystko mieszamy;
- teraz przesiej mąkę do gotowej mieszanki, zagniataj ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej, w razie potrzeby dodaj więcej mąki (ciasto powinno być elastyczne i elastyczne, nie powinno przyklejać się do rąk).

podczas gdy ciasto "odpoczywa", przygotuj sos:
- opłucz pomidory, pokrój trochę na wierzch, zalej wrzącą wodą i usuń skórkę;
- rozdrabniamy miazgę;
- wybierz tryb "Multipowar" i temperaturę 160 stopni. Smaż miąższ pomidorowy na oliwie z oliwek przez 5 minut;
- wlej do osobnej miski, dodaj koncentrat pomidorowy, czosnek i suszoną bazylię, sól, pieprz, wymieszaj.

ugniatamy ciasto, rozwałkujemy na płaskie ciasto, wykonujemy kilka nakłuć widelcem, przenosimy do miski multicookera.

nałóż przygotowany sos na podstawę, odchodząc od krawędzi około półtora centymetra. Mozzarellę kroimy na cienkie talerze, układamy na powierzchni.

piecz pizzę przez 20 minut za pomocą programu Pizza.

gotową pizzę natychmiast wyjmujemy z miski multicookera i podajemy na stole, dekorując świeżą bazylią i posypując czarnym pieprzem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g

Podobne przepisy