skład / składniki
metoda gotowania
na początek przygotuj ciasto:
- wlej kefir do głębokiej miski, wlej do niej sodę (poczekaj minutę lub dwie, aż reakcja minie);
- wlej stopioną margarynę, dodaj sól i cukier;
- rozbijamy jajko, wszystko mieszamy;
- teraz przesiej mąkę do gotowej mieszanki, zagniataj ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej, w razie potrzeby dodaj więcej mąki (ciasto powinno być elastyczne i elastyczne, nie powinno przyklejać się do rąk).
podczas gdy ciasto "odpoczywa", przygotuj sos:
- opłucz pomidory, pokrój trochę na wierzch, zalej wrzącą wodą i usuń skórkę;
- rozdrabniamy miazgę;
- wybierz tryb "Multipowar" i temperaturę 160 stopni. Smaż miąższ pomidorowy na oliwie z oliwek przez 5 minut;
- wlej do osobnej miski, dodaj koncentrat pomidorowy, czosnek i suszoną bazylię, sól, pieprz, wymieszaj.
ugniatamy ciasto, rozwałkujemy na płaskie ciasto, wykonujemy kilka nakłuć widelcem, przenosimy do miski multicookera.
nałóż przygotowany sos na podstawę, odchodząc od krawędzi około półtora centymetra. Mozzarellę kroimy na cienkie talerze, układamy na powierzchni.
piecz pizzę przez 20 minut za pomocą programu Pizza.
gotową pizzę natychmiast wyjmujemy z miski multicookera i podajemy na stole, dekorując świeżą bazylią i posypując czarnym pieprzem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g