sernik bawełniany w powolnej kuchence

przysmak kuchni japońskiej-niesamowity smak! Sernik bawełniany jest niezwykle delikatny w konsystencji, puszysty, lekki, umiarkowanie wilgotny i aromatyczny. Taki przysmak nie wymaga impregnacji ani kremu-jest samowystarczalny i oryginalny. Próbujemy?
lasiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 10 g
tłuszcze 40 % 21 g
węglowodany 42 % 22 g
275 kcal
IG: 14 / 5 / 82

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h 10 min

Oddziel białka i żółtka. Ubij białka z cukrem (oba rodzaje) do stabilnych szczytów.

ubij ser śmietankowy i masło na kremową konsystencję. Następnie wprowadzamy żółtka pojedynczo, ubijamy. Wlej połowę mleka, dodaj sok z cytryny, ubij do uzyskania gładkości.

połącz mąkę ze skrobią i bardzo delikatnie wymieszaj z kremową masą. Tutaj dodajemy pozostałe mleko i ubite białka.

przygotuj formularz. Aby to zrobić, wybierz silikonową formę do pieczenia z jak najwyższym bokiem (ponieważ sernik bawełniany bardzo się podnosi podczas pieczenia) i wlej do niego ciasto.

wlej wodę do miski multicookera i ostrożnie opuść do niej silikonową formę z ciastem. Sernik pieczemy przez 30 minut, po czym nie spieszymy się, aby go zdobyć - zostawiamy w powolnej kuchence na kolejne 60 minut, nie otwierając pokrywy!

po określonym czasie wyjmujemy sernik z formy i wysyłamy do lodówki na co najmniej 4 godziny. W tym czasie musi osiągnąć pożądaną konsystencję.

podawaj przysmak, dekorując świeżymi jagodami!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy