skład / składniki
metoda gotowania
1. Podgrzewamy wodę do stanu ciepłego, hodujemy w niej drożdże.
2. Wlej trochę mąki (2 łyżki stołowe) i pozostaw do dopasowania.
3. Po pół godzinie przystępujemy do wyrabiania ciasta: wlewamy oliwę z oliwek (80 ml, reszta będzie potrzebna dalej w procesie gotowania), wlewamy sól i pozostałą mąkę.
4. Zagnieść miękkie ciasto, pozostawić w ciepłym miejscu.
5. Po godzinie zagniatamy ciasto i nadając mu okrągły kształt za pomocą wałka do ciasta, wkładamy do miski Multicooker. Podstawa jest gotowa.
6. Nasmaruj podstawę pizzy oliwą z oliwek.
7. Umyj pomidory, osusz, pokrój w plasterki i rozłóż na podstawie.
8. Obierz bułgarską paprykę ze strąka nasiennego, spłucz, osusz ręcznikami papierowymi, pokrój w drobną kostkę, rozłóż na pomidorach.
9. Następnie wkładamy kawałki mozzarelli, lekko solimy.
10. Zetrzyj parmezan, posyp nim pizzę.
11. Rozłóż oliwki i wlej 2-3 łyżki. l oliwa z oliwek.
12. Wybierz tryb "Pieczenie", ustaw czas gotowania na 25 minut i gotuj przy otwartym zaworze parowym, aż usłyszysz sygnał dźwiękowy.
lekko przechylając miskę multicookera, wyjmij pizzę na ruszt, udekoruj liśćmi bazylii.
piękne i smaczne, zgadzam się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g