Pizza łuszcząca się w powolnej kuchence

Europejska Kolacja! To proste, ale smaczne i wykwintne! Pizza to tradycyjne danie naszej rodziny, które robię głównie na obiad. Kiedyś pieczełem w piekarniku ,a teraz "uzależniłem się" od powolnej kuchenki-jakoś bardziej lubię z nią pracować. Jeśli jeszcze nie próbowałeś piec pizzy w powolnej kuchence, zrób to!
rachelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 10 g
tłuszcze 39 % 18 g
węglowodany 39 % 18 g
262 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 25 min

1. Podgrzewamy wodę do stanu ciepłego, hodujemy w niej drożdże.

2. Wlej trochę mąki (2 łyżki stołowe) i pozostaw do dopasowania.

3. Po pół godzinie przystępujemy do wyrabiania ciasta: wlewamy oliwę z oliwek (80 ml, reszta będzie potrzebna dalej w procesie gotowania), wlewamy sól i pozostałą mąkę.

4. Zagnieść miękkie ciasto, pozostawić w ciepłym miejscu.

5. Po godzinie zagniatamy ciasto i nadając mu okrągły kształt za pomocą wałka do ciasta, wkładamy do miski Multicooker. Podstawa jest gotowa.

6. Nasmaruj podstawę pizzy oliwą z oliwek.

7. Umyj pomidory, osusz, pokrój w plasterki i rozłóż na podstawie.

8. Obierz bułgarską paprykę ze strąka nasiennego, spłucz, osusz ręcznikami papierowymi, pokrój w drobną kostkę, rozłóż na pomidorach.

9. Następnie wkładamy kawałki mozzarelli, lekko solimy.

10. Zetrzyj parmezan, posyp nim pizzę.

11. Rozłóż oliwki i wlej 2-3 łyżki. l oliwa z oliwek.

12. Wybierz tryb "Pieczenie", ustaw czas gotowania na 25 minut i gotuj przy otwartym zaworze parowym, aż usłyszysz sygnał dźwiękowy.

lekko przechylając miskę multicookera, wyjmij pizzę na ruszt, udekoruj liśćmi bazylii.

piękne i smaczne, zgadzam się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy