skład / składniki
metoda gotowania
1. Zrób podstawę:
- włóż zmiękczone masło do miski, wlej słodzik, wymieszaj;
- rozbij jajko do mieszanki, ubij masę mikserem, aż będzie puszysta, a następnie dodaj ser śmietankowy i ekstrakt waniliowy, ponownie ubij masę, aż będzie gładka;
- do powstałej masy wsyp mąkę orzechową, proszek do pieczenia i sól, dokładnie wymieszaj;
- wyłóż miskę multicookera pergaminem ,włóż do niej ciasto (ciasto powinno być lepkie-nie przejmuj się, to normalne) i równomiernie rozprowadź mokrymi rękami lub łyżką;
- piec w trybie "Pieczenie" przez 20 minut. Podstawa powinna stać się złota;
- ostrożnie wyjmij podstawę z multicookera-pozwól jej ostygnąć do temperatury pokojowej, a następnie wyślij do lodówki na godzinę.
2. Teraz przechodzimy do następnego etapu:
- rozpuść czekoladę w kuchence mikrofalowej lub w łaźni parowej. Kiedy czekolada całkowicie się rozpuści,
wlać słodzik, mieszać mieszaninę, aż będzie całkowicie gładka, a następnie schłodzić;
- w głębokiej misce ubij schłodzoną śmietanę, aż będzie gęsta i puszysta;
- w osobnej misce ubij ser śmietankowy na miękką i gładką masę, a następnie wlej proszek kakaowy i wlej stopioną czekoladę. Mieszaj masę trzepaczką, aż kolor będzie równy;
- powstałą masę delikatnie połączyć z bitą śmietaną, ułożyć na podstawie sernika i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.
można teraz pokroić na kawałki i podać!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g
- Słodzik - 20 kcal/100g