Sernik czekoladowy w powolnej kuchence

delikatny deser podbije Cię od pierwszego kęsa! Serniki to moja słabość) delikatny twarożek, krucha baza to świetne połączenie. Gotowanie serników jest proste, zwłaszcza jeśli masz powolną kuchenkę) spróbuj deseru według mojego przepisu-na pewno ci się spodoba!
gartsunAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 10 g
tłuszcze 64 % 36 g
węglowodany 18 % 10 g
348 kcal
IG: 30 / 0 / 70

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h 30 min

1. Zrób podstawę:

- włóż zmiękczone masło do miski, wlej słodzik, wymieszaj;

- rozbij jajko do mieszanki, ubij masę mikserem, aż będzie puszysta, a następnie dodaj ser śmietankowy i ekstrakt waniliowy, ponownie ubij masę, aż będzie gładka;

- do powstałej masy wsyp mąkę orzechową, proszek do pieczenia i sól, dokładnie wymieszaj;

- wyłóż miskę multicookera pergaminem ,włóż do niej ciasto (ciasto powinno być lepkie-nie przejmuj się, to normalne) i równomiernie rozprowadź mokrymi rękami lub łyżką;

- piec w trybie "Pieczenie" przez 20 minut. Podstawa powinna stać się złota;

- ostrożnie wyjmij podstawę z multicookera-pozwól jej ostygnąć do temperatury pokojowej, a następnie wyślij do lodówki na godzinę.

2. Teraz przechodzimy do następnego etapu:

- rozpuść czekoladę w kuchence mikrofalowej lub w łaźni parowej. Kiedy czekolada całkowicie się rozpuści,
wlać słodzik, mieszać mieszaninę, aż będzie całkowicie gładka, a następnie schłodzić;

- w głębokiej misce ubij schłodzoną śmietanę, aż będzie gęsta i puszysta;

- w osobnej misce ubij ser śmietankowy na miękką i gładką masę, a następnie wlej proszek kakaowy i wlej stopioną czekoladę. Mieszaj masę trzepaczką, aż kolor będzie równy;

- powstałą masę delikatnie połączyć z bitą śmietaną, ułożyć na podstawie sernika i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.

można teraz pokroić na kawałki i podać!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g
  • Słodzik - 20   kcal/100g

Podobne przepisy