domowa śmietana w powolnej kuchence

kwaśna śmietana w domu-bardzo realna! Najzdrowsze produkty mleczne i fermentowane są oczywiście przygotowywane własnymi rękami. Z wysokiej jakości, sprawdzonych składników. W miarę możliwości staram się przestrzegać tej zasady i zawsze jestem zadowolony z wyniku. Dzielę się przepisem na domową śmietanę gotowaną w powolnej kuchence.
AneczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 74 % 20 g
węglowodany 15 % 4 g
300 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 10 h 25 min

śmietankę można wziąć dowolną zawartość tłuszczu, ale należy zauważyć, że im grubsza śmietana, tym gęstsza będzie śmietana.

przejdźmy bezpośrednio do procesu:

- podgrzej krem, dla którego umieścimy pojemnik z produktem mlecznym w misce multicookera, wybierz program "Multipowar", ustaw temperaturę na 40 stopni i czas-10 minut;

- wlej zakwas do czystych słoików (dokładnie umytych i parzonych wrzącą wodą), wlej rozgrzaną śmietanę;

- umieść słoiki w misce multicookera, po spaleniu wrzącą wodą (wszystko powinno być sterylne);

- wybierz program "jogurt" i ustaw czas na 10 godzin.

śmietana jest gotowa do spożycia!

Gotuj z miłością i dobrym humorem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Zakwas - 29   kcal/100g

Podobne przepisy