domowa śmietana w powolnej kuchence
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
śmietankę można wziąć dowolną zawartość tłuszczu, ale należy zauważyć, że im grubsza śmietana, tym gęstsza będzie śmietana.
przejdźmy bezpośrednio do procesu:
- podgrzej krem, dla którego umieścimy pojemnik z produktem mlecznym w misce multicookera, wybierz program "Multipowar", ustaw temperaturę na 40 stopni i czas-10 minut;
- wlej zakwas do czystych słoików (dokładnie umytych i parzonych wrzącą wodą), wlej rozgrzaną śmietanę;
- umieść słoiki w misce multicookera, po spaleniu wrzącą wodą (wszystko powinno być sterylne);
- wybierz program "jogurt" i ustaw czas na 10 godzin.
śmietana jest gotowa do spożycia!
Gotuj z miłością i dobrym humorem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Zakwas - 29 kcal/100g