skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotuj ciasto:
- przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do głębokiej miski, wlej cukier, sól, cynamon, zmiksuj;
- dodaj żółtko i wstępnie zmiękczone masło, szybko wlej lodowatą wodę, zagniataj ciasto. Powinien być elastyczny i giętki;
- wysyłamy ciasto do lodówki, a my na razie zajmiemy się resztą składników sernika.
2. Wypełnienie będzie bardzo smaczne:
- włóż ser twarogowy do głębokiego pojemnika;
- jajka dzielimy na białka i żółtka, dodajemy żółtka i cukier do sera, mieszamy;
- Wprowadzamy śmietanę i skrobię, delikatnie mieszamy szpatułką;
- ubij białka mikserem do stabilnych szczytów, włóż Części do nadzienia.
3. Kolejny etap przygotowania:
- Wybierz formę (powinna łatwo wejść do miski multicookera, mam silikon);
- rozwałkuj ciasto, włóż do formy, uformuj boki, wyrównaj wszystko i umieść formę z ciastem w misce Multicooker;
- wlej nadzienie i wybierając tryb "Pieczenie", gotuj przez 60 minut. Po sygnale nie spieszymy się, aby otworzyć pokrywkę-sernik powinien ostygnąć przez pół godziny, po czym wysyłamy go do lodówki.
4. Zróbmy galaretkę:
- wlej część wody (100 ml) do rondla, wlej agar-agar i podgrzej na małym ogniu, ciągle mieszając;
- zetrzyj jagody widelcem, aby nie uszkodzić wszystkich jagód, ale tylko ich część (potrzebujemy soku, a zgniecione jagody dadzą go), dodaj pozostałą wodę i cukier;
- gdy ciecz w ogniu się zagotuje, trzymamy ją w tej formie przez 30 sekund i wlewamy masę jagodową. Wymieszaj i zdejmij z ognia, ostudź;
- rozłóż jagody na serniku (staramy się układać jagody do maksimum, a dopiero potem trochę syropu. To, co zostanie, można wlać do innej formy i traktować domowe słodycze :)
5. Sernik można pokroić w 5-10 minut.
Jaki piękny okazał się, nie można się oprzeć, aby nie spróbować!
słodkiej herbaty dla ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Agar-agar - 301 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g