sernik wolnowarowy z serem i jagodami

Luksusowe wypieki! Zarówno na specjalną okazję, jak i w dni powszednie! Sernik jest nie tylko piękny, ale także bardzo, bardzo smaczny. Nie próbowałeś jeszcze gotować? W takim razie dam ci taką możliwość, dzieląc się szczegółowym opisem. Mówię wszystko w najdrobniejszych szczegółach-pozostaje dodać swoje pragnienie i do przodu-do kulinarnych wyczynów! ;)
HoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 29 % 12 g
węglowodany 60 % 25 g
227 kcal
IG: 16 / 0 / 84

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

1. Przygotuj ciasto:

- przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do głębokiej miski, wlej cukier, sól, cynamon, zmiksuj;

- dodaj żółtko i wstępnie zmiękczone masło, szybko wlej lodowatą wodę, zagniataj ciasto. Powinien być elastyczny i giętki;

- wysyłamy ciasto do lodówki, a my na razie zajmiemy się resztą składników sernika.

2. Wypełnienie będzie bardzo smaczne:

- włóż ser twarogowy do głębokiego pojemnika;

- jajka dzielimy na białka i żółtka, dodajemy żółtka i cukier do sera, mieszamy;

- Wprowadzamy śmietanę i skrobię, delikatnie mieszamy szpatułką;

- ubij białka mikserem do stabilnych szczytów, włóż Części do nadzienia.

3. Kolejny etap przygotowania:

- Wybierz formę (powinna łatwo wejść do miski multicookera, mam silikon);

- rozwałkuj ciasto, włóż do formy, uformuj boki, wyrównaj wszystko i umieść formę z ciastem w misce Multicooker;

- wlej nadzienie i wybierając tryb "Pieczenie", gotuj przez 60 minut. Po sygnale nie spieszymy się, aby otworzyć pokrywkę-sernik powinien ostygnąć przez pół godziny, po czym wysyłamy go do lodówki.

4. Zróbmy galaretkę:

- wlej część wody (100 ml) do rondla, wlej agar-agar i podgrzej na małym ogniu, ciągle mieszając;

- zetrzyj jagody widelcem, aby nie uszkodzić wszystkich jagód, ale tylko ich część (potrzebujemy soku, a zgniecione jagody dadzą go), dodaj pozostałą wodę i cukier;

- gdy ciecz w ogniu się zagotuje, trzymamy ją w tej formie przez 30 sekund i wlewamy masę jagodową. Wymieszaj i zdejmij z ognia, ostudź;

- rozłóż jagody na serniku (staramy się układać jagody do maksimum, a dopiero potem trochę syropu. To, co zostanie, można wlać do innej formy i traktować domowe słodycze :)

5. Sernik można pokroić w 5-10 minut.

Jaki piękny okazał się, nie można się oprzeć, aby nie spróbować!

słodkiej herbaty dla ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Agar-agar - 301   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy