skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Z tego przepisu dowiesz się, jak zrobić sałatkę z kurczaka z surowymi jajkami. Proces gotowania jest prosty, dość znajomy i zrozumiały. Więc zacznijmy. Filet z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, to około 30 minut. Następnie wyjmij go z bulionu, ostudź i drobno posiekaj. Rosół z kurczaka można wykorzystać do przygotowania zupy.
Krok 2:
Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę i przenieś na głęboki talerz.
Krok 3:
Napełnij cebulę octem jabłkowym rozcieńczonym na pół wodą - jest to konieczne, aby usunąć z niej gorycz. Pozostaw cebulę do marynowania na 10 minut, po czym spuść płyn i dobrze wyciśnij cebulę z nadmiaru płynu.
Krok 4:
Jajka wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy przez 10 minut na twardo. Przenieś je do miski z zimną wodą i pozwól im dobrze ostygnąć. Czasami zmieniam wodę na świeższą i chłodniejszą, ponieważ szybko się nagrzewa od jajek. Jajka ugotowane w ten sposób będą dobrze obrane. Schłodzone jajka czyścimy i kroimy w drobną kostkę. Możesz przepuścić je przez specjalny sitko, aby błagać i przyspieszyć ten proces.
Krok 5:
Wymieszaj kurczaka z jajkami i rozłóż na płaskim naczyniu o odpowiedniej wielkości.
Krok 6:
Dodaj marynowaną cebulę.
Krok 7:
Zetrzyj ser na grubej tarce i włóż do sałatki wraz z posiekanym czosnkiem.
Krok 8:
Dodaj majonez (mam 67% tłuszczu), sól i pieprz do smaku.
Krok 9:
A teraz wszystko dobrze wymieszaj. Sałatka jest gotowa, ale nadal potrzebuje trochę czasu na namoczenie. Poczekaj chwilę i zacznij go smakować. Smacznego dla Ciebie i wszystkich członków twojej rodziny!
na górze możesz ozdobić sałatkę jajkiem i połową pomidora, jako opcję, chociaż metody dekoracji dla każdej gospodyni domowej mogą być inne I różnić się od proponowanych przeze mnie. Sam często zmieniam projekt sałatki, próbując wszystkich nowych opcji. Ten proces sprawia mi prawdziwą przyjemność, ponieważ uważam go za twórczy. Gotuj to danie z dobrym nastrojem i pozytywnym nastawieniem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal / 100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal / 100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal / 100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal / 100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g