Sałatka z kurczaka, sera i jajek

połączenie kurczaka i sera sprawia, że sałatka jest niezwykle delikatna! Jedna z najprostszych i najsmaczniejszych sałatek na dni powszednie i święta. Dobre połączenie składników nie pozostawi nikogo obojętnym. Gotuj na każdą okazję lub bez!
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 16 g
tłuszcze 38 % 11 g
węglowodany 7 % 2 g
175 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Z tego przepisu dowiesz się, jak zrobić sałatkę z kurczaka z surowymi jajkami. Proces gotowania jest prosty, dość znajomy i zrozumiały. Więc zacznijmy. Filet z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, to około 30 minut. Następnie wyjmij go z bulionu, ostudź i drobno posiekaj. Rosół z kurczaka można wykorzystać do przygotowania zupy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę i przenieś na głęboki talerz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Napełnij cebulę octem jabłkowym rozcieńczonym na pół wodą - jest to konieczne, aby usunąć z niej gorycz. Pozostaw cebulę do marynowania na 10 minut, po czym spuść płyn i dobrze wyciśnij cebulę z nadmiaru płynu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajka wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy przez 10 minut na twardo. Przenieś je do miski z zimną wodą i pozwól im dobrze ostygnąć. Czasami zmieniam wodę na świeższą i chłodniejszą, ponieważ szybko się nagrzewa od jajek. Jajka ugotowane w ten sposób będą dobrze obrane. Schłodzone jajka czyścimy i kroimy w drobną kostkę. Możesz przepuścić je przez specjalny sitko, aby błagać i przyspieszyć ten proces.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj kurczaka z jajkami i rozłóż na płaskim naczyniu o odpowiedniej wielkości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj marynowaną cebulę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj ser na grubej tarce i włóż do sałatki wraz z posiekanym czosnkiem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj majonez (mam 67% tłuszczu), sól i pieprz do smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    A teraz wszystko dobrze wymieszaj. Sałatka jest gotowa, ale nadal potrzebuje trochę czasu na namoczenie. Poczekaj chwilę i zacznij go smakować. Smacznego dla Ciebie i wszystkich członków twojej rodziny!

na górze możesz ozdobić sałatkę jajkiem i połową pomidora, jako opcję, chociaż metody dekoracji dla każdej gospodyni domowej mogą być inne I różnić się od proponowanych przeze mnie. Sam często zmieniam projekt sałatki, próbując wszystkich nowych opcji. Ten proces sprawia mi prawdziwą przyjemność, ponieważ uważam go za twórczy. Gotuj to danie z dobrym nastrojem i pozytywnym nastawieniem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal / 100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal / 100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal / 100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal / 100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy